Ana SayfaGüncelMerkel’e tepki gösteren Erdoğan: ‘Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır’

Merkel’e tepki gösteren Erdoğan: ‘Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır’

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği ile ilgili açıklamasına tepki göstererek, Almanya’daki Türkiye vatandaşlarına seslendi ve “bunların hepsi Türkiye düşmanıdır, sakın bunları desteklemeyin” dedi. Merkel’i eleştiren Başbakan Yıldırım ise “Almanya, ‘bütün Avrupa Birliği benden sorulur’ havasında, birlik adına racon kesiyor” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği güncelleme müzakerelerinin devam etmemesine yönelik sözlerine tepki gösterdi.

“Almanya iç çekişmelerini bu sürece taşıdı” diyen Erdoğan, Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarına seslenerek “Bunlara oy vermeyin” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından ilgili bölüm şöyle:

Almanya, AB müktesebatına uymayan ülke konumunda. Sorumlu aranıyorsa Almanya’dır. Almanya’daki vatandaşlarıma diyorum ki; bunların hepsi Türkiye düşmanıdır, sakın bunları desteklemeyin. Türkiye düşmanlığı yapmayanlara destek verin.

Onların aklına da ihtiyacımız yok. Buradaki siyasi partiler bu mücadeleyi demokratik bir tavır içerisinde yürütmeleri lazım. Bunu Hamburg Zirvesi’nde de gördük. Oradan döndük geldik ama değişen bir şey yok. Orada asıl bu işi değiştirecek olan 1 milyona yakın oy kullanacak olan Türk seçmen var. Türk seçmenlerimiz, özellikle Türkiye’ye bu denli saygısızlık yapan bu siyasi partilere karşı sandıkta oylarını kullanırken gerekli dersi vermeleri gerekir diye düşünüyorum.

Başbakan Yıldırım: Almanya racon kesiyor

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım’ın da gündeminde Gümrük Birliği vardı.

Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel’in Gümrük Birliği sözlerine dair şunları söyledi:

Gümrük Birliği meselesi, Almanya’nın Avrupa Birliği adına tek başına karar vereceği bir konu olmamalıdır. Almanya, ‘bütün Avrupa Birliği benden sorulur’ havasında, birlik adına racon kesiyor. Bu doğru değil, birliğin kurumsal yapısına, ilkelerine, usullerine uymayan bir şeydir. Bir dayatma anlamına gelir. Gümrük Birliği’nin devam etmesi can atmıyoruz.

Merkel ne demişti?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletme çalışmalarını şu an için takip etmeyi düşünmüyoruz” demişti.

Merkel, Türkiye’nin ‘gazetecileri ve aktivistleri hapse atmasının son derece rahatsız edici’ olduğunu belirterek, Ankara ile ilişkilerinin bu şekilde gitmesine izin veremeyeceklerini söylemişti.


‘Uzatmak için çabalamayacağız’ diyen Merkel’den Türkiye’ye Gümrük Birliği şartı