Ana SayfaÇalışma YaşamıMısır’da 6 binin üzerinde tekstil işçisi grevde

Mısır’da 6 binin üzerinde tekstil işçisi grevde

HABER MERKEZİ – Mısır’da 6 binin üzerinde tekstil işçisi grevde. İşçiler, vaat edilen primler ödenene ve gecikmiş ödemeler yapılana kadar fabrikadan çıkmayarak eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.


Çeviri – Derleme: Tolga Er


Mısır’ın Mahalla şehrinde 6 binin üzerinde tekstil işçisi, devlete ait Misr Spinning and Weaving şirketinin içerisinde oturma eylemine başladı.

İşçiler, vaat edilen yüzde 10 primin ödenmesini ve gecikmiş ödemelerinin yapılmasını talep ediyor.

Garbiya Valiliği üyesi Nemat Qamar, işçilerin grev öncesi kendilerine toplu şikayetlerde bulunduklarını doğruladı ve işçilerin, ‘eğer prim ödemeleri ve gecikmiş ödemeler yapılmazsa greve gideceklerini’ söylediğini belirtti.

2 gündür grevdeler

Tekstil işçileri, Pazartesi günü fabrika üretimini durdurdu.

Daily News Egypt’a konuşan bir işçi, “Güvenlik güçlerinin onlarla pazarlık ettiğini, ancak işçilerin talepleri yerine getirilene kadar grevin süreceğini söylediklerini” dile getirdi.

Yüzlerce polisin şehrin girişlerine ve çıkışlarına yerleştirildiğini belirten işçi, konuşmasına şöyle devam etti:

Fabrikamız içerisindeki grevi sürdüreceğiz ve herhangi bir kimseyle çatışmaktan kaçınmak için dışarıya çıkmama kararı aldık.

Spinning and Weaving Holding şirketi, Mısır’ın en büyük şirketlerinden ve 75 binden fazla işçi çalıştırıyor.

Mahalla işçileri ve ’25 Ocak Devrimi’

Mahalla işçileri, prim ve daha yüksek maaş talebiyle 2006 yılında greve gitmiş, bu grevleri de ülke içerisindeki birçok fabrika işçisinin greve gitme kararında etkili olmuştu.

2006 yılında yaptıkları grevle, 2011 yılında gerçekleştirilen ’25 Ocak Devrimi’ne öncülük eden büyük fabrikalardan biri olarak görülüyorlar.

Ancak 25 Ocak Devrimi’nden beş yıl sonra Mısır’da çeşitli hükümetlere yapılan muhalefetin temel kaynağı olan bu grevler, genelde güç kullanarak veya geçici olarak durdurma tehditleriyle dağıtıldı.

2015 Mayıs’ında Kahire Yüksek Mahkemesi, herhangi bir greve katıldığı tespit edilmiş çalışanların ‘kamu çıkarını oyaladığı’ gerekçesiyle emekliliğe ayrılacağı kararı verdi.

Previous post
'Rant aracı haline getirdiler': Erdoğan'dan bankalara faizleri düşürün çağrısı
Next post
Rojava'da dördüncü kanton ilan edildi: Şehba