Ana SayfaDünyaMülteciler bottan denize atıldı: 55 kişi hayatını kaybetti

Mülteciler bottan denize atıldı: 55 kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Yemen’den deniz yoluyla geçiş yapan botun içerisinde bulunan Etiyopyalı ve Somalili 180 mülteci bottan dışarı atıldı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamada 55 kişinin boğulmuş olmasından korkulduğu söylendi. Dün yine Yemen’de gerçekleşen benzer bir olayda ise 50 kişi hayatını kaybetti.

Yemen’in güneyinden deniz yoluyla geçiş yapan botun içerisinde bulunan Etiyopyalı ve Somalili 180 mülteci, bottan dışarı atıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Olivia Headon, yaşamını yitirenlerden beş kişiye ulaşıldığını, 50 kişinin ise halen bulunamadığını belirtti.

Reuters’a konuşan Headon, bu tür ölümlerin daha sık yaşanabileceğinden duyduğu endişeyi şu sözlerle anlattı:

Yeni bir ‘trendin’ başlangıcı olabilir bu. Mültecileri taşıyan botların sahipleri, durumun kendileri için tehlikeli olduğunu ve kendilerine atış açılabileceğini biliyor. O yüzden de mültecileri kıyının yakınında inmeye zorluyorlar.

Dün, 50 kişi yaşamını kaybetmişti

Bu olay, yıllardır iç savaşın yaşandığı Yemen’de bir ilk değil. BM daha dün yaş ortalaması 16 olan genç Afrikalıları Yemen’den taşıyan botun sahibinin, mültecileri bottan dışarı çıkmaya zorladığını ve bilerek boğulmaya bıraktığını açıklamıştı.

BM’den yapılan açıklamada 50 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

Telesur’a konuşan BM yetkilisi Laurent de Boeck; hayatta kalanların ifadelerine dayanarak ‘organizatörün mültecileri denize ittiğini’ aktarmıştı.

Boeck, bu olayın bir kereyle sınırlı kalmayacağından duyduğu endişeyi de şöyle anlatmıştı:

Bize, organizatörlerin çoktan Somali’ye döndüğünü ve aynı yol üzerinden götürmek üzere daha birçok mülteci bulduklarını söylediler. Bu şok edici ve insanlık dışı.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
İhraç edildiği üniversiteye geri dönen Yiğiter'e 'özel yönetmelik': Öğrenci olarak girmesi de engellendi
Sonraki Haber
Cop, hortum, silah dipçiğiyle köylülere işkence: HDP'den Şemdinli raporu