Ana SayfaDünyaNATO devreye girdi: Türkiye’den Almanya’ya Konya izni

NATO devreye girdi: Türkiye’den Almanya’ya Konya izni

HABER MERKEZİ – Daha önce Almanya’dan vekillerin Konya’daki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret etme kararının Türkiye tarafından iptal edilmesinin ardından NATO devreye girdi. Türkiye, NATO’nun daveti üzerine Almanya Savunma Komisyonu heyetine Konya’daki NATO askeri üssünü ziyaret izni verdi.

Türkiye’nin Konya’daki NATO üssü için Alman milletvekillerine verilen ziyaret iznini iptal etmesinin ardından başlayan krizde NATO devreye girdi.

DW Türkçe’nin haberine NATO’nun devreye girmesi sonucu Türkiye hükümetinin Almanya Savunma Komisyonu heyetine Konya Üssü’nü ziyaret etme izni verdiği bildirildi.

Konya üssüne ziyaret 8 Eylül’de

NATO’nun daveti üzerine Alman vekillerden oluşan heyetin, NATO Genel sekreteri Rose Gottemoeller’in liderliğinde Almanya askerlerini 8 Eylül’de ziyaret edebilecekleri belirtildi.

Önerinin, NATO Genel Sekreteri Rose Gottemoeller tarafından yapıldığı ve söz konusu davete yönelik belgenin pazartesi günü Berlin’e gönderildiği bilgisi verildi.

“Ziyaret izni tartışılamaz bir hak”

Federal Hükümet Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich yaptığı açıklamada atılan adımı şöyle değerlendirdi:

Bu, ziyaret izninin NATO üyeleri arasında tartışılamaz bir hak olduğunu net şekilde ortaya koymak adına önemli bir adım.

Almanya’da muhalefetten tepki

ARD’nin haberine göre, NATO’nun daveti üzerine Alman vekillerden oluşan heyetin Konya üssünü ziyaret edecek olmasına Alman muhalefetinden tepki geldi.

Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi olan Sol Parti milletvekili Alexander Neu, “Federal Meclis’in bu yolla kendi katılım hakkından feragat ettiği” eleştirisini yaptı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) çevrelerinden de Konya üssünün ziyaret edilmesi için bulunan çözümün, istisnai bir vaka kalması gerektiğine dikkat çekildi.

Yeşiller Partisi Savunma Politikaları uzmanı Agnieszka Brugger de ziyaret izninin şu andan itibaren hiç bir kısıtlama olmadan uygulanması gerektiğini belirterek savunma ihracatının durdurulabileceğine dikkat çektiği açıklamasında şöyle dedi:

Türkiye hükümetinin bu bitmek bilmeyen oyununa karşı Federal Hükümet’in net bir tutum sergilemesi gerekir

Konya üssüne ziyaret izni ‘ikili ilişkilerden’ dolayı iptal edilmişti

Eski Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Alman vekillerin İncirlik yerine Konya’daki NATO üssünü ziyaret edebileceğini söylemişti.

Ancak Almanya Federal Savunma Komisyonu’nda bulunan vekillerine Adana’daki İncirlik Üssü’nü ziyaretine onay verilmemesinin ardından, Almanya da birliklerini üsten çekme kararı almıştı.

Türkiye, 14 Temmuz’da da Alman milletvekillerinin Konya’daki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret iznini iptal etmişti.

Ziyaret izninin iptali kararına gerekçe olarak ‘iki ülke ilişkilerinin durumu’ gösterilmişti.