Ana SayfaDünya‘Nükleer silahlar insanlıkla uyuşmuyor’: Nagasaki’nin 72. yıldönümü

‘Nükleer silahlar insanlıkla uyuşmuyor’: Nagasaki’nin 72. yıldönümü

HABER MERKEZİ – Dünyadaki ilk atom bombasının Hiroşima’ya atılmasından sadece üç gün sonra, 72 yıl önce bugün, ABD Nagasaki’ye de bir atom bombası attı. Patlamada hayatını kaybedenleri anmak için düzenlenen törende Nagasaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue, ABD ve Kuzey Kore arasında yükselen füze krizine atıfta bulunarak “Yakın gelecekte tekrar bir nükleer felaket yaşanması konusunda endişeli olduğunu” söyledi. Nagasaki’den hayatta kalan Yoshitoshi Fukahori ise ‘Nükleer silahlar, insanlıkla uyuşmuyor’ dedi.

6 Ağustos 1945’te ABD, Japonya’nın Hiroşima kentine ‘Küçük Çocuk’ isimli bir atom bombası atmış, patlama dolayısıyla yaklaşık yüz kırk bin insan hayatını kaybetmiş ve on binlerce canlı radyasyondan ciddi şekilde etkilenmişti.

Bu patlamadan sadece üç gün sonra ise, yani 72 yıl önce bugün, ABD Japonya’nın Nagasaki kentine de bir atom bombası attı, yetmiş bin kişi daha hayatını kaybetti.

Nagasaki ve Hiroşima saldırılarından hayatta kalan yaklaşık dört yüz yetmiş beş bin Hibakusha ise, çoğunun sebebi maruz bırakıldıkları ‘aşırı radyasyon’ olmak üzere geçtiğimiz yıllarda yaşamını yitirdi.

Günümüzde ise bütün bu yıkıma sahne olan Japonya da dahil olmak üzere 122 Birleşmiş Milletler üyesi ülkenin hiçbiri, ‘nükleer karşıtı’ bir anlaşma imzalamayı kabul etmiyor.

Nagasaki Barış Anıtı’ndaki törende ‘nükleer tansiyon’ hatırlatması

Bugün Nagasaki Barış Anıtı’nda ‘patlamada hayatını kaybedenleri anmak’ için düzenlenen törene de ‘ABD ve Kuzey Kore arasında yükselen nükleer tansiyon’ damgasını vurdu.

Törende konuşma yapan Nagasaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue, nükleere sahip olan ülkelerin silah üretmekten vazgeçmesi gerektiğini vurguladı ve Japonya hükümetini buna ön ayak olmadığı için eleştirdi.

Washington Post’un haberine göre Taue, ‘yakın gelecekte tekrar bir nükleer felaket yaşanması konusunda endişeli olduğunu’ belirtti:

Uluslararası alanda nükleer silah kuşatması gün geçtikçe artıyor. Dünyayı bu silahların yakın gelecekte tekrar kullanabileceği, bir nükleer felaket daha yaşanabileceği ile ilgili derin bir endişe kaplıyor. Nükleer tehdidi, ülkeler nükleer silahların milli güvenliği için gerekli olduğunu iddia etmekten vazgeçene kadar bitmeyecek.

‘Bu acıları yaşamış biri nükleer karşıtı anlaşmayı imzalamamak akıl almaz’

Taue ayrıca Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Birleşmiş Milletler Nükleer Karşıtı Anlaşması konusundaki tutumunu da eleştirdi:

Atom bombasının sebep olduğu acıları yaşamış biri için akıl alamaz bir şey.

‘Nükleer silahlar insanlıkla uyuşmuyor’

Nagasaki’de iki kardeşini kaybeden, atom bombalarıyla ilgili fotoğrafların toplandığı bir kütüphane işleten 88 yaşındaki Yoshitoshi Fukahori, “Nükleer silahlar, insanlıkla uyuşmuyor” dedi ve ‘Japonya’nın o Nagasaki’den beri kendisini pasifist geliştirdiğini, bunu asla kaybetmemesi gerektiğini’ vurguladı.

Başbakan Shinzo Abe ise Hiroşima için yaptığı konuşmayı neredeyse aynı şekilde tekrarlayarak, nükleer karşıtı anlaşmadan yine bahsetmedi.


Karınca Dış Haberler