Ana SayfaGüncelNuriye Gülmen ve Semih Özakça için kısa film: ‘Yaşıyor’

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için kısa film: ‘Yaşıyor’

HABER MERKEZİ – KHK ile mesleklerinden ihraç edilen ve başlattıkları açlık grevi sürerken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi bugün 148. gününde. İki eğitimcinin durumuna ilişkin farkındalık yaratmak için Sırrı Süreyya Önder’in yönetmenliğini yaptığı, Tufan Taştan’ın senaryosunu yazdığı ‘Yaşıyor’ isimli kısa film yayınlandı.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri görevlerine geri dönmek için başlattıkları açlık grevinin 148’inci gününde olan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için hazırlanan ‘Yaşıyor’ adlı kısa film yayınlandı.

Senaryosunu Tufan Taştan’ın yazdığı ‘Yaşıyor’un yönetmenliğini Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaptı.

“Bu filmde anlatılanlar bütünüyle gerçektir” ibaresiyle başlayan filmde “9 Mart 2017 tarihinden itibaren açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, tutuldukları F Tipi cezaevinde her gece gardiyanlar tarafından ‘Öldün mü, yaşıyor musun?’ denilerek uyandırılmaktadır” deniyor.

Nuriye Gülmen, cezaevinden gönderdiği bir mektupta, gece yarısı hücresine giren gardiyanların kendisini ‘Ölmüş mü, yaşıyor mu?’ diye kontrol ettiğini yazmıştı.

Eğitimcilerin avukatlarından Engin Gökoğlu da Özakça ile yaptığı görüşmeden aktardığı bilgilerde, “Semih’in hücresine de akşamları 23.00 civarında gidip dokunmadan, uzaktan bakıyorlarmış” demişti.

‘Çok sarsıcı’

Gazete Duvar’a konuşan Sırrı Süreyya Önder ise filmin hikayesini şöyle anlattı:

Tufan Taştan böyle bir senaryosu olduğundan bahsetti. Özellikle yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek için gece uyandırılma, kontrol edilme meselesi bana çok sarsıcı gelmişti. Nuriye ve Semih’in tutuklanmaları başlı başına bir garabetken bir de böyle gece kan uykusundan uyandırılır gibi… Bunun üzerine ben de bunu filme çevirmeye karar verdim. Çok kısa sürede neredeyse yarım günlük bir ön hazırlıkla tamamen gönüllü ve amatör insanların katkısıyla ve Mezopotamya Sinema Topluluğu’nun da katkısıyla bu kısa filmi çektik. Bu duruma bir farkındalık yaratmak, özellikle aydın ve sanatçıların seferber olmasını sağlamak için böyle bir üretim yaptık. Umarım bir işe yarar.

‘Yaşıyor’