Ana SayfaBilim ve TeknolojiÖğrencinin ‘merakı’ sayesinde: Dünyanın en geniş volkanik bölgesi bulundu

Öğrencinin ‘merakı’ sayesinde: Dünyanın en geniş volkanik bölgesi bulundu

HABER MERKEZİ – Bilim insanları Antarktika’da bazalt taşı ararken ‘tesadüfen’ dünyanın en geniş volkanik bölgesini buldu, bölgede boyları 100 ila 3.850 metre arasında değişen 91 yanardağ var.

Edinburg Üniversitesi’nden bilim insanları, Batı Antarktika’da bazalt taşı ararken bölgede volkanik aktivite kalıntıları gözlemlediğini belirten üçüncü sınıf öğrencisi Max Van Wyk de Vries’in önerisiyle yanardağ araştırması yapmaya başladı.

Buz radarları ve uydu verileri karşılaştırarak açıklanan araştırma sonucuna göre boyları 100 metre ile 3 bin 850 metre arasında değişen ve çoğu buzun altında olan 91 volkanik dağ barındıran bölge, ‘dünyanın en geniş volkanik bölgesi’.

Jeologlar ve buz uzmanları, bölgenin şu ana kadar dünyada en yoğun volkanik aktivite içerdiği kabul edilen Doğu Afrika’daki volkanik sırtlar ile benzerlikler gösterdiğini belirtti.

Keşfe üçüncü sınıf öğrencisi Max Van Wyk de Vries’ın ‘merakı’ ön ayak oldu

Bölgenin keşfini sağlayan Van Wyk de Vries, keşifle ilgili şöyle dedi:

Antarktika dünyanın en az çalışılan bölgesi. Genç bir bilim insanı olarak hakkında çok şey bilinemeyen yeni bir şey hakkında araştırmalar yapmak beni çok heyecanlandırıyor. Batı Antarktika’daki bulgularımızı incelerken volkanik verileri keşfettim. Dolayısıyla bu konuya eğildim, böylece buzun altında neredeyse 100 volkan bulduk.

Yanardağlar kıtanın geçmişini anlatacak

Independent’ın haberine göre, bilim insanları bu keşfin yanardağların buzuldaki uzun süreli dalgalanmaları nasıl etkilediğini ve geçmişte dünyanın tanıklık ettiği iklimlerde kıtanın nasıl değiştiğini anlamalarına yardımcı olacağını umuyorlar.

Çalışma volkanların aktif olup olmadığı hakkında bir bilgi ortaya koymazken bölgede depremsel ve jeolojik araştırmalar başlatıldı.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
‘Anketlerde sonuç yüzde 45, erken seçim denemesinin zor olacağı konuşuluyor’
Next post
1 yıl 6 ay hapis cezası almıştı: Gazeteci Murat Çelikkan cezaevine giriyor