Ana SayfaDünyaPakistan’da ayrımcılığa karşı yasa tasarısı onaylandı: Trans hakları güvence altına alınacak

Pakistan’da ayrımcılığa karşı yasa tasarısı onaylandı: Trans hakları güvence altına alınacak

HABER MERKEZİ – Pakistan’da transların haklarını korumaya yönelik ilk iki yasa tasarısı onaylandı. Yasa uyarınca transların mülk edinme, eğitim alma gibi haklarını engellemek, cinsiyet kimlikleri üzerinden ayrımcılık yapmak ve şiddet uygulamak yasa dışı sayılacak.

Pakistan’da ‘trans haklarını güvence altına alacak olan’ iki yasa tasarısı onaylandı.

Yasa tasarıları uyarınca ‘Cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelimi toplum normlarından farklı olan ve/veya doğumunda kendisine atanan cinsiyet dolayısıyla oluşan kültürel beklentileri karşılamak istemeyen’ olarak tanımlanan translara karşı her türlü şiddet suç kabul edilecek.

Telesur’un haberine göre, ‘İnsanların beyanı doğrultusunda davranılması gerektiğini resmi olarak tanımlayan’ yasa tasarısı onaylanırsa transların mülk edinme, eğitim alma, oy verme, iş yeri açma haklarını cinsiyet kimlikleri üzerinden ellerinden almak ve translara zorbalık uygulamak anayasa önünde yasa dışı olacak.

Ne olmuştu?

Pakistan’da translara pasaport ve kimliklerinde farklı bir kod verilmesi kabul edilmiş, bu yıl Ocak ayında trans aktivist Farzana Jan, pasaportunda cinsiyet kimliğini yazdıran ilk insan olmuştu.

Yine Ocak ayında Lahore Yüksek Mahkemesi transların nüfus sayımlarına alınmasına hükmetmişti.


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
Gülsüm Elvan: ‘Kolum kırıldı’ dedim, ters kelepçeyi sökmediler
Sonraki Haber
Batman’da askeri aracın geçişi sırasında patlama, Dersim’de çatışma: 3 asker yaşamını yitirdi