Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Perseid meteor yağmuru’: Bu gece saatte 50’ye yakın yıldız kayması görülebilir

‘Perseid meteor yağmuru’: Bu gece saatte 50’ye yakın yıldız kayması görülebilir

HABER MERKEZİ –  Bugün ve yarın yoğun ‘meteor yağmuru’ gözlemlenecek. Bilim insanları “şehir ışıklarından uzak yerlerde saatte 40-50 arasında ‘yıldız kayması’ görülebileceğini” belirtti.

Meteorların son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan görüntü, ‘yıldız kayması’ olarak da biliniyor.

Aslında yıldızlarla ilgisi olmayan bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz, üstelik büyük kısmı Dünya yüzeyine hiç ulaşamıyor.

Yoğun meteor yağmuru bugün ve yarın

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) bugün ve yarın en etkileyici görüntüye sahip meteor yağmurlarından biri olan ‘Perseid meteor yağmuru’nun gözlemlenebileceğini belirtiyor.

Yapılan açıklamaya göre “şehir ışıklarından uzak yerlere saatte 40 ila 50 arası ‘yıldız kayması’ görmek” mümkün olacak:

Göktaşı yağmuru 12- 13 Ağustos’ta gece yarısından sonra maksimuma ulaşacaktır. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 40- 50 kadar meteor görmek mümkündür. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi görünecektir. Bu yüzden özellikle Perseus takımyıldızının gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecektir. Perseus takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında kuzey-doğudan yükselecek, bu sırada Ay da yarımaydan biraz şişkince görünerek doğacaktır. Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç yok. İhtiyaç duyacağınız şey, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü, hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur.


Türkiye’den İspanya’ya fotoğraflarla Perseid meteor yağmuru

Previous post
Kuzey Kore’nin ABD’yi vurmakla tehdit ettiği Guam neresi, tehlikenin boyutu ne?
Next post
Kayıp askerin cenazesi ayakları zincirle bağlı halde su deposunda bulundu