Ana SayfaKadın‘O saatte ne işin vardı’ klişesine Hindistanlı kadınlardan tepki: Biz Cinderella değiliz

‘O saatte ne işin vardı’ klişesine Hindistanlı kadınlardan tepki: Biz Cinderella değiliz

HABER MERKEZİ – Vurnika Kundu, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de Cumartesi gecesi araç kullanırken iki erkek tarafından bir süre takip edildi ve önü kesilip aracı yumruklanarak tacize maruz bırakıldı. ‘Cinsel ve fiziksel şiddete uğramamam bir şans’ diyen Kundu, ülkenin en büyük partilerinden Bharatiya Janata Partisi’nin bölge başkan yardımcısı Ramveer Bhatti’nin ‘O saatte ne işi varmış?’ klişesiyle tacizi meşrulaştırma çabasına hedef oldu. Hindistanlı kadınlar ise ‘Biz Cinderella değiliz’ hashtagiyle sosyal medya üzerinden kampanya başlatarak ‘gece geç saatte’ çekilmiş ‘açık saçık’ fotoğraflarını paylaştı.


Çeviri: Ezgi Gül


Varnika Kundu isimli bir kadın, Cumartesi günü Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de ‘gece geç saatte’ araç sürerken iki erkek tarafından takip edildiğini fark etti.

Kundu daha sonra sosyal medyadan paylaştığı bir gönderide ‘saldırgan erkeklerin birkaç kilometre kendisini araçla takip ettikten sonra yolunu kesip arabadan indiklerini, yürüyerek yanına gelerek arabasının camlarını yumrukladıklarını’ belirtti ve ‘Gece geç saatte yalnız bir kadını taciz etmekten çok zevk alıyorlar gibi gözüküyordu. Bana cinsel ve fiziksel saldırıda bulunamadıkları için şanslıyım’ dedi.

‘Bir kız gece 12’de dışarıda olmamalı’ sözlerine kadınlardan tepki

Guardian’ın haberine göre, Ülkedeki en büyük iki partiden biri olan Bharatiya Janata Partisi’nin bölge başkan yardımcısı Ramveer Bhatti’nin ‘saldırıyı meşrulaştıran’ şu açıklaması Hindistanlı kadınlardan büyük tepki topladı:

Bir kız gece 12’de dışarıda olmamalı. Niye o saatte araç sürüyor? Bu manzara doğru değil. Kendimize dikkat etmeliyiz. Aileler çocuklarına bakmalı, gece aylak aylak gezmelerine izin vermemeli. Çocuklar saatinde evde olmalı.

Bu sözlerin üzerine Twitter’dan ‘Aintnocindrella’ yani ‘Biz Cindrella değiliz’ hashtagi ile protesto başlatan Hindistanlı kadınlar, ‘gece geç saatte çekilmiş, açık saçık’ fotoğraflarını paylaştı.

İşte o tweetlerden bazıları…

Dışarı çıkma zamanı!

Hey, gece yarısı ve ben dışardayım!

https://twitter.com/queenpsays/status/894640880556146688

Sevgili gerici Hindistan,

Sabah ya da gece ne istersem onu yaparım. Sakın beni engelleme hakkın olduğunu falan sanma.