Ana SayfaDünyaSebebi iklim değişikliği: Alaska’daki boz ayılar ‘vejetaryen beslenmeye’ geçti

Sebebi iklim değişikliği: Alaska’daki boz ayılar ‘vejetaryen beslenmeye’ geçti

HABER MERKEZi – ABD’li bilim insanları iklim değişikliği dolayısıyla olgunlaşma süresi değişen mürver meyvesini somona tercih eden Alaska boz ayılarının ‘vejetaryen beslendiğini’ açıkladı. Araştırmacılara göre ‘İklim değişikliğinin türler arasındaki bu etkileri ekosistemleri bozabilir.’

Alaska Kodiak Adası’ndaki hemet hem ot ile beslenen boz ayılar, normalde Ağustos sonuna kadar somonun yaklaşık yüzde 75’ini yiyerek besleniyordu.

Hanımeligillerden mürver meyvesi Eylül’de olmaya başlayana dek ayılar besin ihtiyaçlarının neredeyse tamamını somonlardan karşılıyordu.

Fakat iklim değişikliği yüzünden Alaska’daki sıcaklığın artmasının ardından bu sene mürver meyvesi Temmuz’da olgunlaştı.

Ayılar iklim değişikliği nedeniyle ‘vejetaryen beslenmeye’ geçti

Independent’ın haberine göre Oregon Eyalet Üniversitesi ve Montana Üniversitesi’nden bilim insanları ‘ayıların bu sene beslenme düzenlerini değiştirerek somonlar yerine erken olgunlaşan meyveleri yemeyi tercih ettiğini’ ortaya koydu.

‘Yırtıcı’ özellikleri ile bilinen ayıların besin zincirinde iklim değişikliği dolayısıyla yaptıkları bu değişiklik ise ekosistemdeki birçok dengeyi bozabilir.

Araştırmacılar ‘iklim değişikliğinin biyolojik olayların zamanlarını değiştirdiğini, bunun da türler arasındaki potansiyel etkileşime etkidiğini’ vurguluyor.


Karınca Dış Haberler