Ana SayfaÇeviriSebebi iklim değişikliği: Nemli sıcak hava dalgaları milyonlarca insanı öldürebilir

Sebebi iklim değişikliği: Nemli sıcak hava dalgaları milyonlarca insanı öldürebilir

HABER MERKEZİ – Yapılan yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın önüne geçilmezse, Güney Asya’da yaşayan milyonlarca insan gelecek birkaç on yıl içerisinde hayatını kaybedebilir. Prof. Chris Huntingford’a göre ise sorun ‘büyük bir tehlike’ teşkil ettiği kadar ‘adaletsiz’ de. Huntingford, “Nemli sıcak hava dalgalarından en çok etkilenenlerin iklim değişikliğinde en az pay sahibi olanlar olduğunu” belirtti.


Çeviri – Derleme: Tolga Er


Küresel ısınma önümüzdeki yıllarda yüz milyonlarca insanın ölümüne sebep olabilir.

The Guardian gazetesinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre eğer küresel ısınma önlenmezse, saatler içerisinde ölüme yol açabilecek nemli sıcaklık sadece birkaç on yıla Güneydoğu Asya’da yaşayan milyonları etkileyecek.

Araştırmada, küresel karbon salınımının yakın bir zamanda kesin bir şekilde durdurulmaması durumunda ise aşırı sıcak hava dalgalarının Hindistan alt kıtasında yaşayan sağlıklı insanların bile hayatını kaybetmesine yol açacağı belirtiliyor.

Sıcak noktaların dışında kalan bölgelerde de çoğunluğunun Ganj Nehri ve İndus Vadisi’nde çiftçilik yaptığı bir milyarın üzerinde insan, 21’inci yüzyılın sonuna doğru “büyük tehlike” seviyesinde nitelendirilen nemli sıcaklara maruz kalacak.

Yapılan bu yeni araştırmada, iklim değişikliğinin sıcaklık ve nem birleşimine etkisi yaş termometreler aracılığıyla ölçülüyor.

Termometrede seviyenin 35 derecenin üzerine çıkması durumunda, ne kadar sağlıklı olursa olsun insan vücudu terleyerek kendini soğutamıyor ve insanlar gölgede de kalsalar altı saat içerisinde hayatını kaybediyor.

En çok tehdit altındakiler karbon salınımında en az payı olanlar

Güney Asya’da ise sıcaklık dalgaları daha şimdiden önemli bir tehdit.

Salınımın yüksek olduğu yüksek nüfusa sahip Çin’in doğusunda da karbon salınımlarında görülen artış, yüksek sıcaklıkta hava dalgalarının bir nevi haberini veriyor.

Araştırmada yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Elfatih Eltahir’e göre, nemli sıcak dalgalarından ötürü en çok tehdit altında olanlar ise iklim değişikliğine yol açan karbon salınımında en az pay sahibi olan en az geliri olan çiftçiler.

İntiharlar iklim değişikliği ile ilişkilendirilmişti

Bu hafta yapılan yeni bir araştırmada da 60 bine yakın Hint çiftçinin intiharı, iklim değişikliği ile ilişkilendirilmişti.

Ayrıca sıcak hava dalgaları 2015 yılında 3 bin 500 kişinin ölümüne yol açtı.

Yaşanacak sıcaklıklar tehlike sınırının da üstünde

2015’te yapılan bir önceki araştırma ise küresel petrol endüstrisinin merkezi olan Ortadoğu’nun Körfez bölgesinde yer alan Abu Dabi, Dubai, Doha şehirlerinde ve İran’ın kıyı şehirlerinde iklim değişikliğinin önüne geçilmemesi durumunda, insanların hayatta kalma sınırlarının ötesinde sıcak hava dalgaları yaşanacak.

Bilim insanları şu anki ekonomik işleyişin devam etmesi halinde karbon salınımının dizginlenemeyeceğini ve nüfusun yüzde 4’ünü etkileyecek yaş termometre sıcaklığının 35 dereceyi bulacağı altı saatlik öldürücü sıcak hava dalgasının 2071-2100 yılları arasında en az bir kez yaşanacağını belirtiyor.

Araştırmada, bölge nüfusunun yüzde 75’ine ev sahipliği yapan Güney Asya’nın geniş bölgelerinde 31 yaş termometre derecesini (YTD) en az bir kere görüleceğini dile getiriyor.

Bu derece, ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi’nin ‘yüksek tehlike’ olarak gördüğü sınırın da üstünde.

Meteoroloji Dairesi bu sıcaklık hakkında şöyle görüş bildiriyor:

Şartların bu kadar zor olması durumunda acil önlemler alınmazsa, ciddi şekilde hastalanabilir hatta yaşamınızı kaybedebilirsiniz.

500 milyondan fazla insan etkilenebilir

Ancak Paris İklim Anlaşması gereğince atılması planlanan adımlarla karbon salınımı düşürülürse, Güney Asya’daki sıcak hava dalgaları 35 YTD’yi bulmayacak ve 31 YTD’den etkilenecek bölgedeki insan sayısı yüzde 55’e gerileyecek.

Yapılan araştırmada iklim değişikliğinin kontrol altına alınmaması durumunda 31 YTD sınırının her iki yılda bir aşılarak bölge nüfusunun yüzde 30’unu, yani 500 milyondan fazla insanı etkileyeceği belirtildi. Fakat Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşılırsa etkilenen nüfusun yüzdesi yüzde 2’ye kadar gerilecek.

Eltahir’e göre sorun oldukça endişe verici; fakat sorunun önüne geçilebilir:

Sorun oldukça endişe verici, ancak küresel seviyede atılacak adımlarla sıcak hava dalgalarının yoğunluğu önemli ölçüde azaltılabilir.

Güney Asya özellikle her yıl gerçekleşen musonun karaya getirdiği sıcak ve nemli havadan ötürü aşırı sıcak hava dalgaları tehdidi altında. Bölgede sulamanın yaygın olarak kullanılması da buharlaşmaya yol açarak nemi arttırdığından tehlikeyi büyütüyor.

Ortadoğu Körfezi’nde gerçekleşmesi öngörülen aşırı sıcaklar ise Doğu Asya’ya kıyasla daha yüksek seviyelerde. Buna rağmen Körfez’de beklenen sıcak hava dalgalarının karada olmasının beklenilmediği, Güney Asya’da ise karada gerçekleşmesinin öngörüldüğü belirtiliyor.

Araştırmacılar: Eşik tahmin edilenden daha erken aşılabilir

Korkulan duruma ise en çok 2015’in Temmuz ayında İran’ın Bender Mahşehr kentinde yaklaşılmıştı. Hayatta kalmanın sınırı olarak belirlenen 35 YTD’ye neredeyse ulaşıldığı şehirde, hava sıcaklığı 46 dereceyi bulurken nem yüzde 50 idi.

Araştırmacılar, bu örnekten yola çıkarak “eşiğin tahmin edildiğinden daha erken aşılabileceğini” söylüyor.

Britanya Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nden Profesör Chris Huntingford ise iklim değişikliğini anlatmak için en uygun kelimenin “adaletsizlik” olduğunu şöyle açıklıyor:

İklim değişikliğini anlatacak tek bir kelime bulmamız gerekse, bu kelime için en iyi aday ’adaletsizlik’ olurdu. Atmosferde artan karbondioksit miktarının Güney Asya’nın büyük bir bölümünde ölümcül sıcak hava dalgalarına yol açması bekleniyor. Ancak bu bölgede yaşayanların çoğunun iklim değişikliğinde neredeyse hiç payı yok.