Ana SayfaGüncelŞemdinli’de işkenceyle gözaltına alınan köylülerin tamamı serbest

Şemdinli’de işkenceyle gözaltına alınan köylülerin tamamı serbest

HABER MERKEZİ – Şemdinli ilçesine bağlı Altınsu köyünde yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan ve hem gözaltına alındıkları sırada hem de emniyette işkenceye maruz kalan 36 köylünün tamamı serbest bırakıldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı işkence gören köylüleri ve avukatlarını arayarak bilgi aldı. Öte yandan Hakkari Valiliği de konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Altınsu köyünde iki gün önce jandarma ve polisin operasyonu sırasında yaşanan ve 1 özel harekat polisinin yaşamını yitirdiği çatışmanın ardından köye baskın yapan polis ve asker 36 köylüyü gözaltına almıştı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen köylülerden 20’si dün sabah saatlerinde serbest bırakılırken, gözaltında tutulan 16 köylü de bugün serbest bırakıldı.

dihaber, serbest bırakılan ve vücutlarında gözaltı sırasında yaşadıkları işkencenin izleri bulunan köylülerin fotoğraflarını yayımlamıştı.

Fotoğraflar köylülerin sırtları ve kollarında izler işkencenin boyutunu da ortaya çıkarmıştı.

Köylüler, asker ve polislerin köyü bastığını, rastgele evlere girerek kapı pencereleri kırdıklarını söylemiş ve ismini vermek istemeyen bir köylü yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

Gece saatlerinde evlere baskın yapan asker ve polisler 100’ü aşkın insanı köy meydanına toplayarak, işkenceden geçirdi. Aralarında kadın ve çocuklar da vardı. Hiçbir gerekçe göstermeden kapıları kırıp halkı yere yatırdılar. Yere yatırılanların üzerlerinde tepindiler. Tekme, tokat, yumruk, silah dipçiği dahil birçok şeyle vurdular. Meydan dayağından sonra 36 kişiyi gerekçesiz gözaltına aldılar. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülene kadar da darp edildik.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) işkence gören köylüleri ve avukatlarını arayarak bilgi aldığı belirtildi.

Hakkari Valiliği’nden açıklama

Hakkari Valiliği’nden de konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle:

Güvenlik güçlerimiz tarafından Şemdinli ilçesi Altınsu Mahallesinde 05.08.2017 günü icra edilen operasyon esnasında açılan ateş sonucu 1 polis memurumuz şehit olmuş, bunun üzerine ateşin geldiği değerlendirilen bölgelerde bulunan şüpheli şahıslar hukuka uygun olarak gözaltına alınmışlar, ancak bu esnada güvenlik güçlerimize direnen şahıslar da yetkiler dahilinde zor kullanılarak derdest edilmişlerdir.

Daha sonra gözaltına alınırken darp edildikleri iddiası ile Savcılık Makamına müracaat eden 10 vatandaşımızın işlemleri devam etmekte olup, bunlar arasında kadın bulunmamaktadır.

Ayrıca kusuru olan personel tespit edilirse haklarında gerekli idari tahkikat da yapılacaktır.

Bunun dışında bazı haber ajanslarında ve sosyal medyada güvenlik güçlerinin vatandaşlarımıza işkence yaptığı yönündeki haberler tamamen asılsızdır ve terör örgütünün propagandasını yapma maksadını taşımaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.