Ana SayfaManşetSerena Williams: Ayrımcılık ve cinsiyetçilik döngülerini kırmak Grand Slam rekoru kırmaktan daha zor

Serena Williams: Ayrımcılık ve cinsiyetçilik döngülerini kırmak Grand Slam rekoru kırmaktan daha zor

HABER MERKEZİ – 23 kez Grand Slam kazanan başarılı tenisçi Serena Williams 31 Temmuz Siyah Kadınlara Eşit Ücret Günü için bir yazı kaleme aldı. ‘Siyah kadınların erkeklerden yüzde 37, beyaz kadınlardan da yüzde 17 daha az ücret aldığını’ vurgulayan Williams, “Kıtlık, ayrımcılık ve cinsiyetçilik döngülerini kırabilmek Grand Slam rekoru kırmaktan zor. Ses çıkarın” diyor.


Çeviri: Ezgi Gül


Serena Williams, 31 Temmuz Siyah Kadınlara Eşit Ücret Günü için kendi hayatından da detaylara yer verdiği bir yazı kaleme aldı.

23 Grand Slam kazanan başarılı tenisçi, ekonomik eşitsizliği vurguladığı yazısında ABD’de siyah kadınların erkeklerden yüzde 37, beyaz kadınlardan ise yüzde 17 daha az ücret aldığını vurguladı.

Dolayısıyla bir erkeğin kazandığı bir dolara karşılık siyah bir kadının sadece 0,63 dolar kazandığını ve bir erkeğin bir yılda kazandığı parayı kazanmak için sekiz ay daha fazla çalışmak zorunda olduğunu kaydeden Williams, “Ses çıkaralım, 37 sentimizi geri alalım” dedi:

Annelerimiz, eşlerimiz, kız çocuklarımız, yeğenlerimiz arkadaşlarımız ve en önemlisi kendimiz için eşit ücret istiyoruz. Siyah kadınlar: Korkusuz olun. Eşit ücret için ses çıkarın. Her ses çıkardığınızda arkanızdaki kadın için işleri kolaylaştırıyorsunuz. Hadi şu 37 senti geri alalım!

Williams yazısında, siyah kadınlara karşı işyerinde gösterilen adil olmayan muameleleri vurgulamak için kendi hayatından anılar da anlattı.

2016’da Indians Wells Ceo’su Raymond Moore ‘kadınların tenisi erkeklerin turlarının kuyruğunda duyuluyor ve büyüyor kadın oyuncular Roger Federer ve Rafael Nadal için tanrıya şükretmeli’ demişti.

Nisan’da Romanya takımı kaptanı Ilie Nastae William’ın doğmamış bebeği hakkında ırkçı bir yorum yapmış ve Williams ve Joanna Konta’ya hakaret etmişti.

Eski şampiyon John McEnroe geçtiğimiz günlerde ‘eğer erkeklerle oynasa dünyada 700. falan olur’ demişti…

Williams “Kendisinin sadece hayallerinin ötesinde ekonomik gücü kazanacak ender görülen bir durumda olacak kadar şanslı olduğunu, eğer tenis raketini seçmemiş olsaydı ABD’de ücret eşitsizliğiyle ve diğer kötü muamelelerle yüzleşen 24 milyon siyah kadından biri olacağını” vurgulayarak şöyle dedi:

Meslektaşım olan çoğu erkek bana saygı göstermedi, tenis kortunda ve dışında ırkçı saldırıya maruz bırakıldığım anlar hayatımın en acı zamanlarıydı. İyi ki özgüvenim var, ailem ve arkadaşlarım beni destekliyor, bu sayede ileri gidiyorum. Fakat bu önyargılar hala canımı acıtıyor. Kıtlık, ayrımcılık ve cinsiyetçilik döngülerini kırabilmek Grand Slam rekoru kırmaktan zor. Güç kademelerini tırmanabilen siyah kadınların yanında malesef mücadele etmek zorunda kalan başkaları var. Statükoyu değiştirmek için konuyu gündeme getirme cesareti gerekiyor. İşverenleri siyah kadınlara eşit ücret ödemek zorunda bırakmalıyız!