Ana SayfaDünyaŞili’de diktatör Pinochet’e yardım edenler yargılanıyor: 24 kişi işkenceden ceza aldı

Şili’de diktatör Pinochet’e yardım edenler yargılanıyor: 24 kişi işkenceden ceza aldı

HABER MERKEZİ – Şili’de darbe ile başa gelen ve 1973 ile 1990 yılları arasında ülkeyi diktatörlükle yöneten Augusto Pinochet’e o dönem uyguladığı işkencelere yardım eden 24 kişi hapis cezası aldı. Ceza alanlar arasında polisler, generaller ve operasyona destek veren sivillerin yanı sıra ajanlar da ar.

Şili’de Augusto Pinochet, 1973’te ABD’nin destek verdiği askeri darbe ile marksist Devlet Başkanı Salvador Allende’yi devirmiş ve 1990 yılına kadar ülkeyi diktatörlük ile yönetmişti.

Pinochet’in uyguladığı siyasi şiddet yüzünden on binlerce kişi işkence görmüş, yüzbinler sürgün hayatı yaşamış, en az yüz on dokuz kişi kaybolmuş, üç bin kişi ise hayatını kaybetmişti.

İspanya’nın ‘öldürülenler arasında İspanyolların da olduğu’ gerekçesiyle yargılanmasını istediği Pinochet, o sırada bulunduğu İngiltere’de 17 ay göz hapsinde tutulduktan sonra ‘sağlık sorunları’ nedeniyle Şili’ye geri dönmüş ve hakkında özellikle 1975’te düzenlediği Colombo Operasyonu yüzünden açılan ‘dolandırıcılık, insan öldürme, işkence etme’ gibi farklı suçlardan davalar bulunan Pinochet hiç mahkemeye çıkamadan kalp krizinden ölmüştü.

Colombo Operasyonu

Colombo Operasyonu, Pinochet’in muhalefetin sesini kısmak ve kendi işlediği suçları gizlemek için istihbarat yetkilileriyle beraber gerçekleştirdiği bir operasyon.

Şili’de yıllar boyu Pinochet’in yanında yer aldığı gerekçesiyle onlarca general, devlet görevlisi, ajan ve sivil tutuklandı.

Devrimci Sol Hareket (MIR) üyesi Washington Cid’in kaçırılması üzerine açılan davada, dün Colombo Operasyonu’nda diktatöre ‘yardım edenler’ Santiago Mahkemesi tarafından yine ‘işkence ve insan kaçırma’ suçlarından farklı sürelerde hapis cezası aldı.

Diktatöre ‘yardım eden’ 24 kişi daha hapis cezası aldı

Mahkeme haklarında halihazırda müebbet hapis cezası bulunan ve hapishanede olan General Raul Iturriaga Neumann, Brigadiers Miguel Krassnoff Martchenko ve Pedro Espinoza Bravo’ya 7’şer yıl daha ceza verdi.

Mahkeme 14 ajan hakkında dört gün boyunca işkence edilen ve aylarca hapishane kampında çalıştırılan Edmundo Felix Lebrecht Diaz Pinto’nın kaçırılması konusunda da 14 ajanı suçlu bularak ceza verdi.

Polisler, generaller ve operasyona destek veren siviller dahil toplam 24 kişi hapis cezası aldı.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş’ı övmek de ‘suç’ oldu
Sonraki Haber
Meteoroloji'den İstanbul için sağanak uyarısı