Ana SayfaGüncelSilivri Cezaevi’nde ‘tek tip elbise’ hazırlığı: ‘Tutukluların kişisel kıyafetleri işkence ile toplatılıyor’

Silivri Cezaevi’nde ‘tek tip elbise’ hazırlığı: ‘Tutukluların kişisel kıyafetleri işkence ile toplatılıyor’

HABER MERKEZİ – Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, tek tip elbisenin Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde dayatılmaya ve tutukluların elbiselerinin işkence ile alınmaya başlandığını duyurdu.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDI), yaptığı yazılı açıklama ile Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde bulunan tutuklulara tek tip elbisenin dayatılmaya başlandığını duyurdu.

TDI açıklamasında bilginin avukatlardan alındığı belirtilirken, “Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde bulunan tutsakların kişisel elbiseleri işkenceyle alınmaya başlandı” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu dayatmanın karşısında olunacağı vurgulanırken “Tek tip elbise dayatmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

“Tek tip kıyafet” uygulaması 

Darbe girişimi gecesi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele saldırı düzenleyen askerlerin yargılandığı davada bir sanığın ‘hero’ (kahraman) yazılı tişört ile mahkemeye gelmesi tartışma yaratmıştı.

Erdoğan’ın duruşmada söz alan avukatı, tişörte tepki göstermişti.

Tartışma gündemdeki yerini korurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin yıldönümünde eski adı Boğaziçi Köprüsü olan ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yapılan anma programında “FETÖ’cülerin bu iyi günleri. Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise” demişti.

Erdoğan’ın önerisi sonrası Adalet Bakanlığı konuyla ilgili ‘adım atılacağını’, kapsamı kesinleşmese de konuya dair çalışmalar yapıldığını duyurmuştu.

Numan Kurtulmuş ise “FETÖ örgütü başta olmak üzere terör örgütü üyelerinin mahkemelere tek tip elbiseyle gelmesi sağlanacak” açıklamasıyla uygulamanın sadece ‘FETÖ’ sanıklarıyla sınırlı olmayacağına işaret etmişti.

Son olarak Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Tek tip kıyafet konusunda bir yasa değişikliğine ihtiyaç var. Bunun da KHK’ya konulacağını ifade etmiştik” açıklamasında bulunmuştu.