Ana SayfaÇeviriSon 50 yılın en büyük saldırısıydı: Mahkeme Amazonlar’ın madenciliğe açılması kararını durdurdu

Son 50 yılın en büyük saldırısıydı: Mahkeme Amazonlar’ın madenciliğe açılması kararını durdurdu

HABER MERKEZİ – Brezilya hükümetinin Amazon’larda Danimarka’nın yüz ölçümünden daha büyük bir alanın madencilik faaliyetlerine açılması yönündeki kararı, yerel mahkeme tarafından “doğa talanı” denilerek durduruldu.

Brezilya’da 24 Ağustos’ta başkan Michel Temer öncülüğündeki hükümet Amazonlar’da Danimarka’nın yüz ölçümünden daha büyük bir alanının statüsünü, madencilik faaliyetleri için değiştirilmesini onaylamıştı.

Karar muhalefet tepkisine neden olurken, uygulamanın “Amazonlar’a yönelik son 50 yılın en büyük saldırısı” olarak yorumlanmıştı.

Yerel mahkeme Amazon’ların madencilik faaliyetine açılması kararını durdurdu

Çevre aktivistleri ve hak savunucularının bir haftadır yürüttüğü kampanyalar işe yaradı. Bir yerel mahkeme Amazonlar’daki alanların madencilik faaliyetlerine açılması kararını durdurdu.

Guardian’ın haberine göre yargıç Rolando Valcir Spanholo ‘Brezilya Başkanı Michel Temer’in 1984’ten beri korunan 46 bin kilometre karelik alanın talanı konusunda yetkilerinin çok dışına çıktığını, bunun ancak kongre tarafından verilebilecek bir karar olduğunu’ belirtti.

Amazon’lardaki tahribat tehlikesi için zaman kazanıldı

Durdurma kararı daha önce de defalarca ekonomik çıkarları çevrenin önünde tuttuğu gerekçesi ile eleştirilen Temer’in üzerinde bir baskı oluşturdu ve muhalefete zaman kazandırdı.

Fakat başsavcının temyiz ettiği durdurma kararı altın, bakır, tantal, demir, nikel ve manganez rezervleri bulunan bölge için bu durdurma kararı geçici bir çözüm olabilir.

Brezilya’da daha önce de üst mahkeme, yerel mahkemelerin ‘çevreyi korumak’ adına verdiği kararları bozmuştu.


Karınca Dış Haberler