Ana SayfaGüncelSoykırımın yıldönümünde dört Ezidi AFAD kampından zorla çıkarıldı

Soykırımın yıldönümünde dört Ezidi AFAD kampından zorla çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Ezidi Soykırımı’nın 3’üncü yıldönümünde AFAD kampında kalan Ezidiler zorla kamptan çıkarıldı. HDP Milletvekili Feleknas Uca, bilgi almak istediklerini ancak kampa girişlerinin engellendiğini belirtirken “Ezidilerin kamptan çıkarılmalarının gerekçesi nedir?” diye sordu.

3 Ağustos 2014’te IŞİD’in Şengal’deki soykırımının ardından Türkiye’ye sığınan, ilkin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerinin desteğiyle kurulan kamplarda kalan ancak DBP belediyelerine kayyum atandıktan sonra bu kamplardan çıkarılarak Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kampına yerleştirilen dört Ezidi, dün gece kamptan çıkarıldı.

50’ye yakın aileye kampı terk etmeleri için 3 gün süre verdiklerini kaydeden AFAD kampı yetkilileri, gece saat 22.00’de dört Ezidi’yi kamptan çıkardı.

Yetkililer çıkarılan ‘Ezidilerin kamp açılışında kalmak için başvurmayan, 2 ay önce kampa sığınanlar olduğunu’ savundu.

Ezidiler ise iddiaların aksine ikamet kağıtlarının olduğunu, kampa başvuru tarihi esnasında ise Irak Kürdistan Bölgesi’nde kalan çocuklarını almaya gittikleri için başvuru yapamadıklarını belirtti.

Gece saatlerinde kamptan çıkarılan Ezidiler, 3 kilometre yol yürüdükten sonra Midyat merkezde bulunan Şelale Parkı’na gelerek burada kaldı.

Yetkilere tepki gösteren Ezidiler, “Gece saatlerinde bizi attılar. Ama halen kampta çocuklarımız var. Hangi devlet kendine sığınanı dışarı atmıştır” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Soykırımın yıldönümünde çıkarıldılar

Ezidilerin kampı terk etmeleri için üç günlük süre verildi.

Bu süre ise 3 Ağustos’a denk geliyor yani Şengal katliamına.

HDP’li Uca: Kamptan çıkarılmaya zorlanan Ezidiler nereye gönderilecek?

Konuyu Meclis’in gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ise söz konusu kampta kalan Ezidilerin daha önce de ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatarak “Sorunları yerinde incelemek amacıyla kampı ziyaret etmek için yaptığımız başvurular AFAD tarafından reddedilerek, kampa girişimiz engellenmektedir” bilgisini paylaştı.

Başbakan Binali Yıldırım’a “3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de soykırıma maruz kalan ve ülkemize sığınan Ezidilerin AFAD tarafından kamptan çıkarılmaya zorlanması bilginiz dâhilinde midir?” diye soran HDP’li vekil, Yıldırım’dan şu sorulara da yanıt vermesini istedi:

  • Mardin Midyat AFAD kampında kalan Ezidilerin gün ve saat belirlenmek suretiyle zorla çıkarılmalarının gerekçesi nedir?
  • Kampta kalan dört Ezidinin gece yarısı kampın dışına zorla atıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bunun gerekçesi nedir?
  • Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilen, 5 bin Ezidinin katledildiği, binlerce kadın ve çocuğun alıkonulduğu katliamın üçüncü yıldönümü olan 3 Ağustos günü Ezidilerin AFAD kampından zorla çıkarılmasının gerekçesi nedir?
  • Mardin Midyat AFAD kampında kalan Ezidi sayısı kaçtır? Mardin Midyat AFAD kampında çıkarılmaya zorlanan Ezidi sayısı kaçtır?
  • Midyat AFAD kampından çıkarılmaya zorlanan Ezidiler nereye gönderilecektir?
  • Midyat AFAD kampında Ezidilerin karşı karşıya kaldığı sorunları yerinde tespit etmek amacıyla ziyaret etme taleplerimizi AFAD neden engellemektedir? Kampta yaşanan ve kamuoyundan saklanan nedir?