Ana SayfaGüncelSur’da bu bayram da yıkım ve abluka var: ‘Bayramlaşacak komşu mu bıraktılar’

Sur’da bu bayram da yıkım ve abluka var: ‘Bayramlaşacak komşu mu bıraktılar’

HABER MERKEZİ – ‘Kentsel dönüşüm’ adı altında yıkımın hedefindeki Sur’da yaşayanlar bir bayramı daha yıkım tehdidi, abluka, su ve elektrik kesintileriyle karşılıyor. Evi yıkım tehdidi altındaki 57 yaşındaki Surlu Zine Candan bayram hatırlatıldığında yıkım nedeniyle kaybettiği komşularını hatırlatarak, “Bayramlaşacak komşu mu bıraktılar?” derken, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu ise bayramın dört gününü de abluka altındaki mahallelerde geçireceklerini belirterek, “Bayramı birlikte dayanışma içinde geçirerek yıkımı durdurmaya çalışacağız” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde “kentsel dönüşüm” adı altında Mayıs ayında başlatılan yıkım devam ediyor.

Yıkımın hedefindeki Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki polis bariyerleriyle yapılan sürerken, yıkım kararı alınan evler zorla boşaltılmaya çalışılıyor.

Evlerini boşaltmak istemeyen mahallelilerin ise elektrik ve suları sık sık kesiliyor.

Yıkımın hedefindeki iki mahallede su ihtiyacını karşılamak için yıkım ekipleri için gelen mahalleye gelen su tankerlerinden bidonlarla su alarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Surlular zehirlenme vakaları yaşamış bunun üzerine Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri olası bir zehirlenmenin önüne geçmek için her iki mahallede oturan ailelere içme suyu dağıtmıştı.

Baskı, tehdit, elektrik ve su kesintilerine rağmen evlerini terk etmeyerek yıkıma karşı direnen Surlular, yıkım altında ikinci bayramı karşılıyor.

Surlular geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Surlular Kurban Bayramı’nda da  bu kez bariyerler ile abluka altına alınan evlerinde yıkım tehdidi altında.

 

Gazeteci Özgür Paksoy’un konuştuğu Surlulardan 57 yaşındaki Zine Candan kendisine bayram hatırlatıldığında “Bayramlaşacak komşu mu bıraktılar?” diyerek özlem duyduğu eski bayramları anlatıyor:

Eskiden kapılar tahta süngülü olurdu, kimsenin aklına kapı kilitlemek gelmezdi. Senin evin benim evim yoktu. Eskiden bayram gelmeden bir hafta önce herkes hazırlıklara başlardı. Kadınlar evlerini baştan aşağıya temizler, boya ve badanalarını yapardı. Bayramdan bir önceki gün mahalledeki kadınlar tarçın kokulu çörekler yapar, kokusu bütün mahalleyi sarardı. Bayramların değişmez menüsü pilav, tavuk güveç ve sütlaç sofradaki yerini alırdı. Bayram sabahı ezanla birlikte erkekler camiye, oradan da mezarlıkları ziyaret edip vefa borcunu öderdi.

İki mahallede yıkıma karşı Surlularla birlikte direnen Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu ise mahallelerdeki son duruma ilişkin Gazete Karınca’yla şu bilgileri paylaştı:

Yaklaşık 10 gündür Alipasa’nin bir kısmı polis bariyerleri ile çembere alınmış durumda. Zaten susuz, elektriksiz bırakılan ve bu kısımda kalan 10 aile bu yöntemle evlerinden çıkarılmaya çalışılıyor. Platform olarak bu konuyu kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Bir haftadır HDP’li vekillerin katılımıyla her gün bu bölgedeki aileler ziyaret ediliyor ve durumlarını basın açıklamasıyla herkese ulaştırılmaya çalışıyoruz. Bugün de bu konuyla ilgili CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu alanı ziyaret etti ve açıklamada bulundu.

Bayrama susuz elektriksiz abluka altında giren aileler var. Bu durumu herkese duyurmak istiyoruz. Bu temelde bayramın 4 günü sürekli Alipaşa’da olacağız. Bayramı ailelerle geçirmeye ve onlara moral olmaya çalışacağız.  Bayramı birlikte dayanışma içinde geçirerek yıkımı durdurmaya çalışacağız.

 

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den Rusya’nın San Francisco Konsolosluğu’nu kapatma kararı
Sonraki Haber
'Adalet Kurultayı’na katılan Eliaçık’tan CHP’ye eleştiri: Kürt hareketini temsilen çağrılan neredeyse yoktu