Ana SayfaDünyaTelafer’de sona gelindi: Irak ordusu şehrin yüzde 95’ini IŞİD’den aldı

Telafer’de sona gelindi: Irak ordusu şehrin yüzde 95’ini IŞİD’den aldı

HABER MERKEZİ – Irak ordusu, IŞİD’in elinde bulunan Telafer’in merkezine girildiğini açıkladı. Ordudan yapılan açıklama şehrin yüzde 95’inin IŞİD’lilerden kurtarıldığı duyuruldu.

Irak güçlerinin, IŞİD’den kurtarılan Musul ve Suriye arasındaki ikmal yolu üzerinde bulunan Telafer’e yönelik 20 Ağustos’ta başlatılan operasyonda sona gelindi.

Operasyon yedinci gününde devam ederken, yetkililer ve askeri komutanlar sabah saatlerinde şehrin merkezindeki mahalle de dahil olmak üzere Irak’ın kuzeybatısında yer alan Tel Afar şehrinin yüzde 70’inin IŞİD’lilerden kurtarıldığını açıkladı.

Son olarak Reuters’a konuşan ordu sözcüsü ise şehrin ‘düşmek’ üzere olduğunu dile getirdi ve “Telafer kentinin tamamı bizim kontrolümüze geçmek üzere; IŞİD kontrolünde sadece yüzde 5’lik bir bölge kaldı” dedi.

Bağdat’ta düzenlen basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, “Şehrin geri kalanının da yakında özgürleştirileceğini” ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Irak askeri komutanları ise “şehirde iki bin kadar IŞİD’linin kaldığını, on bin ile yirmi bin arasında sivilin bulunduğunu” belirtti.

IŞİD 2014’te işgal etmişti

Telafer, 16 Haziran 2014 tarihinde IŞİD tarafından işgal edilmişti.

Şehir, Musul’un 63 kilometre batısında yer alıyor. Daha çok Şii ve Sünni Türkmenlerin yaşadığı Telafer’de, IŞİD’in işgalinden sonra Şiilerin büyük bölümü göç etmek zorunda kalmıştı.

Savaş başlamadan haftalar önce bölgeyi terk eden şehir sakinleriyle halihazırda yardım kuruluşları ilgileniyor.

Birleşmiş Millet Mülteciler Yüksek Komiserliği Salı günü yaptığı açıklamada, şehri terk etmek zorunda kalanların üç veya dört aydır temiz su ve ekmek olmadan yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmış olduklarını söylemişti.

 

Previous post
'Erdoğan başka bir dilden anlamıyor' diyen Schulz'dan sert açıklamalar
Next post
📽️ | 'Black Mirror'ın yeni sezonundan ilk görüntüler