Ana SayfaKadınTürkiye, dünyada en çok sezaryen ameliyatının yapıldığı ülke

Türkiye, dünyada en çok sezaryen ameliyatının yapıldığı ülke

HABER MERKEZİ – Sezaryen doğumlarda tüm dünyada bir artış görülse de Türkiye’de sezaryen ameliyatları oranı dünya ortalamalarının çok üstünde. Türkiye’deki sezaryen ameliyatlarını değerlendiren Kadın Doğum Uzmanı doktor Ayşe Aytoz, “Hiçbir endikasyon yokken normal doğurabilecek bir kadına sezaryen yapmanın doğru olmayacağını” belirtiyor, ancak ‘hastanın sezaryen olmakta ısrar etmesi durumunda, hastanın bu görüşünü kabul etmek zorunda olduğunu’ sözlerine ekliyor.

Sezaryen doğumlarda dünya genelinde önemli bir artış görülse de Türkiye, halihazırda dünyada en çok sezaryen ameliyatının yapıldığı ülke konumunda.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye 35 ülkede sezaryen ameliyatlarının oranı yüzde 28 dolayındayken, Türkiye’de bebeklerin yüzde 53’ü sezaryen operasyonlarıyla dünyaya geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre makul sezaryen oranı ise yüzde 10 ile 15 aralığında.

Sezaryen oranlarının artış nedenleri

Tıp çevrelerine göre sezaryen oranlarının artışında etkili olan birkaç etmen var:

  • İlk doğumunu yapacak gebe kadın yaşlarındaki artış
  • Tüp bebek yöntemi sonucu çoğul gebelik
  • Hekimlerin yanlış tedavi suçlamasıyla karşılaşması
  • Sezaryenle doğum takviminin öngörülebilirliği
  • Bazı kadınların kişisel nedenlerle sezaryene sıcak bakması

BBC Türkçe’den Selin Girit’e konuşan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Aytoz, Türkiye’de sezaryen ameliyatlarının tercih edilmesinde de aynı nedenlerin rol oynadığını söylüyor.

“Sezaryenin doktorlar açısından maddi bir farkı yok”

Ancak Türkiye’de sezaryen oranları, özel hastanelerde devlet hastanelerine göre çok daha yüksek.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2016’da kamu hastanelerinde yüzde 38,2 oranında sezaryen ameliyatı görülürken, özel hastanelerde bu oran yüzde 70,5 dolayında seyrediyor.

Dr. Ayşe Aytoz, ‘kadın doğum uzmanları olarak yaptıkları operasyonlarda kendileri açısından maddi bir fark olmadığını, özel hastanelerin daha çok kazanıyor olabileceklerini’ belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:

Fakat doktorların üzerinde böyle bir baskı kurmanın o kadar kolay olmadığını düşünüyorum. Doktorların da bu baskıyla hareket ettiklerini düşünmüyorum.

Dr. Aytoz: Sezaryenin cinayet olduğu haksız bir yorum

Türkiye’de hükümet, sezaryen oranlarını düşürmek için çalışmalar yapıyor.

2012 yılında kabul edilen yasaya göre sadece “tıbbi gereklilik olması halinde” sezaryen yaptırılması öngörülüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2013’te yaptığı bir konuşmada sezaryenle cinayet işlendiğini savunmuştu.

Dr. Aytoz, “Cinayet, bizim yaptığımız işle yan yana duracak bir kelime değil. Biz burada bir hayat ortaya çıkarmaya çalışıyoruz, cinayet biraz haksız bir yorum diye düşünüyorum” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

Tabii hiçbir endikasyon yokken normal doğurabilecek bir kadına sezaryen yapmak ve bu hastayı ameliyat komplikasyonlarına açık bırakmak doğru bir şey olmayabilir.

Aytoz yine de hastanın görüşünün dikkate alınmasından yana:

Eğer hastamız normal doğum yapmaktan korkuyorsa, doktor olarak ben ne yapabilirim? Normal doğumun o kadar zor olmadığını, kendisine yardımcı olacağımı, ebenin sürekli yanında olacağını söyleyebilirim.

Ama yine de sezaryen olmakta ısrar ederse, hastanın bu görüşünü kabul etmek zorundayım.