Ana SayfaToplumsal CinsiyetTürkiye feminist hareketinin öncülerinden Şirin Tekeli anısına araştırma ödülü

Türkiye feminist hareketinin öncülerinden Şirin Tekeli anısına araştırma ödülü

HABER MERKEZİ – Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi, geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Türkiye’deki feminizmin öncülerinden yazar Şirin Tekeli adına araştırma ödülleri vereceğini açıkladı.

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (SU Gender), 13 Haziran’da hayatını kaybeden Türkiye’deki feminist hareketin öncülerinden yazar, çevirmen, akademisyen ve aktivist Şirin Tekeli anısına ödüller vermeye başlayacağını duyurdu.

SU Gender tarafından yapılan yazılı açıklamada Şirin Tekeli Araştırma Ödülü’nün, Türkiye’de toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek amacıyla düzenleneceği belirtildi.

Doktora derecesini tamamlamasının üzerinden en fazla 15 yıl geçmiş tüm araştırmacılar ödül için başvuruda bulunabilecek.

Açıklamada araştırma önerilerinin üniversitelerarası bir seçici kurul tarafından değerlendirileceği ifade edildi.

Seçici kurulun ise Yeşim Arat, Fatmagül Berktay, Sibel Irzık, Deniz Kandiyoti ve Ayşe Öncü’den oluşacağı kaydedildi.

Şirin Tekeli Araştırma Ödülü’ne başvuru koşulları ve ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Şirin Tekeli kimdir?

Ankara’da 1944 yılında doğan Şirin Tekeli, 1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Tekeli, doçentlik tezi olarak hazırladığı kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı araştırma 1982’de Birikim Yayınları tarafından “Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat” adıyla yayımlandı.

12 Eylül darbesinin ardından 1981’de YÖK döneminin başlaması üzerine istifa ettiği üniversiteye bir daha dönmeyen Tekeli, Türkiye’de feminist hareketin önde gelen isimlerinden oldu.

Tekeli, “Medeni Kanun değişikliği için Dilekçe kampanyası-1984”, “Dayağa karşı protesto yürüyüşü-1987” ve “Kariye Şenliği”nin de aralarında bulunduğu çok sayıda etkinlikte rol aldı.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlatan Şirin Tekeli, 1996 yılına kadar kütüphanede gönüllü olarak çalıştı.

Tekeli, 1988’de “Kadınlar İçin” adlı makaleler derlemesini (Alan, İstanbul), 1990’da Meryem Koray ile birlikte yazdığı “Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları” kitabını (TÜSES, İstanbul) yayımladı. Aynı yıl, “Kadın Bakış Açısından Türkiye’de Kadınlar” (İletişim, İstanbul) kitabını derledi. Bu kitap, 1995 ve 2010 yıllarında yeniden basıldı, Almanca (1991) ve İngilizce (1995) baskıları da yapıldı.

1997 yılında KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace -Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin oluşumunda kurucu olarak yer aldı.

“Üniversiteden ayrıldıktan sonra hayatımı kazanmak için sürekli çeviri yaptım” diyen Şirin Tekeli, 2011 yılına kadar, Fransızca ve İngilizce’den çoğu kadınlar ve demokrasi ile ilgili 25 kitap çevirdi. Bu kitaplar arasında Andrée Michel, Feminizm, Kadın Çevresi, 1984; Elisabeth Badinter, Biri Ötekidir, Afa, 1992; Halide Messaudi, Cezayir’de Kadın Olmak, Metis, 1996; Diane Scully (L. Aytek ile birlikte), Tecavüz, Metis, 1994; Germaine Tillion (N. Sirman ile birlikte), Harem ve Kuzenler, Metis 2006; Semih Vaner (der.), Yirmibirinci Yüzyıl Başında Türkiye, Kitapyayınevi 2009; Dejanirah Couto (der.), Harp ve Sulh Avrupa ve Osmanlılar, Kitapyayınevi, 2010 bu çalışmaları arasında yer alıyor.




Önceki Haber
📸 | ‘Taç utangaçlığı’: Fotoğraflarla birbirine dokunmayan ağaçlar
Sonraki Haber
II. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı savaşan Smith: Savaşın gelişi göz ardı edilemez