Ana SayfaGüncelTürkiye, ‘Gümrük Birliği’ni uzatmak için çabalamayacağız’ diyen Merkel’e tepkili

Türkiye, ‘Gümrük Birliği’ni uzatmak için çabalamayacağız’ diyen Merkel’e tepkili

HABER MERKEZİ – AB Bakanı Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği ile ilgili açıklamasının son zamanlarda yükselen gerilimle ilgili bir mesele olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği güncelleme müzakerelerinin devam etmemesine yönelik açıklamasını eleştirdi.

Çelik, Merkel’in sözleriyle ilgili olarak “Talihsiz bir açıklama” dedi.

“AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir” diyen Çelik, şöyle devam etti:

Eğer öyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar, bir federal birlik olur. O zaman Avrupa Komisyonu, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosunun yerine birtakım güçlü AB ülkelerinin başbakanları ya da hükümetleri karar almış olur ki bu da AB’nin temel mekanizmalarına aykırı bir durum ortaya çıkarır.

Avrupa Birliği kurumlarının çalışma şekli ilkelerle belirlenmiştir. AB’yi zayıflatmak isteyenlere koz verilmemeli. Türkiye AB üye ülkeleriyle ikili sorunlar yaşayabilir bu durumun bir Avrupa Birliği meselesi haline gelmemesi gerekir.

Merkel ne demişti?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletme çalışmalarını şu an için takip etmeyi düşünmüyoruz” demişti.

Merkel, Türkiye’nin ‘gazetecileri ve aktivistleri hapse atmasının son derece rahatsız edici’ olduğunu belirterek, Ankara ile ilişkilerinin bu şekilde gitmesine izin veremeyeceklerini söylemişti.


‘Uzatmak için çabalamayacağız’ diyen Merkel’den Türkiye’ye Gümrük Birliği şartı