Ana SayfaÇalışma YaşamıTürkiye’de işçilerin yüzde 90’ı sendikasız

Türkiye’de işçilerin yüzde 90’ı sendikasız

HABER MERKEZİ – DİSK-AR’ın yayımladığı sendikalaşma ve TİS hakkı kullanımı raporuna göre kayıt dışı çalışan işçilerin de hesaplandığında Türkiye’de işçilerin yüzde 90’ı sendikasız.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Temmuz 2017 sendikalaşma istatistikleri ile Aralık 2016 toplu iş sözleşmesi (TİS) hakkının kullanımına ilişkin rapor yayımladı.

Raporda göre Türkiye’de işçilerin yüzde 90’ı sendikasız yüzde 95’i ise TİS hakkından mahrum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (ÇSGB) 2017 yılı Temmuz ayı istatistiklerinde sendikalı işçi sayısını 1 milyon 623 bin 638 olarak açıkladığı hatırlatılan raporda, sigortalı işçi sayısının ise 13 milyon 581 bin 554 olduğu ve böylece sigortalı işçiler arasındaki sendikalaşma oranı (resmi sendikalaşma oranı) yüzde 11.95 olduğu kaydedildi.

Bu rakamların kayıt dışı işçileri kapsamadığı için hatalı olduğu ifade edilen rapor şöyle devam etti:

Sigortalı işçileri esas alan resmi sendikalaşma oranı yüzde 12 iken, 2.2 milyona yaklaşan kayıt dışı işçiyi de dikkate aldığımızda fiili sendikalaşma oranı yüzde 10.3’e gerilemektedir. Toplu iş sözleşmesi kapsamı oranları açısından ise durum daha da vahimdir. Türkiye’de TİS kapsamındaki işçi sayısı sendikalı işçi sayısının çok altındadır.

Yüzde 10’luk fiili sendikalaşma oranı esas alındığında işçilerin sadece yüzde 7.3’ünün toplu iş sözleşmesi kapsamında olduğu belirtilen raporda, işçilerin yüzde 93’ünün toplu iş sözleşmelerinden yararlanamadığı belirtildi.

Raporda yer alan tespitler şöyle:

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi oranı genelde yüzde 7.3, özel sektörde yüzde 5.5.

İşçilerin yüzde 90’ı sendikasız, yüzde 95’i toplu iş sözleşmesiz.

2013-2017 arasında sendikalı işçi sayısı 1 milyondan 1.6 milyona çıkmasına rağmen, sendika üyesi işçilerin yaklaşık 450 bini toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyor.

Sendikalaşmada yaşanan artışın temel nedeni kamu taşeron işçilerin sendikalaşması, ancak büyük bölümü toplu iş sözleşmesi kapsamında değil.

Sendikalaşmanın en düşük olduğu işkolları yüzde 2.9 ile inşaat, yüzde 3.4 ile turizm ve yüzde 5.1 ile büro işkolu. 4 Erkek işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 13 iken, kadın işçilerde yüzde 8.

İstanbul yüzde 7.8 sendikalaşma oranı ile 81 il içinde 76. sırada.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Venezuela Savunma Bakanı: Trump'ın bizi askeri müdahale ile tehdit etmesi kaçıklık
Sonraki Haber
'Tek tip elbise darbe anlayışının ürünü’ diyen avukat Eren Keskin: Kaygı verici bir süreç başlıyor