Ana SayfaGüncelTürkiye’den Merkel’e Interpol yanıtı

Türkiye’den Merkel’e Interpol yanıtı

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı, Almanya Başbakanı Merkel’in “Interpol gibi uluslararası teşkilatlar suistimal edilmemeli” açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlığın açıklamasında, “Interpol kanallarını suistimal iddiası kabul edilemez” denildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Uluslararası Polis Teşkilatı’nı (Interpol) ‘suistimal ettiğini’ söylemişti.

Yazar Doğan Akhanlı’nın Türkiye’nin talebi nedeniyle İspanya’da gözaltına alınmasını hatırlatan Merkel, “Interpol gibi uluslararası teşkilatlar bu tür amaçlar için suistimal edilmemeli” demişti.

Bu açıklamaların ardından İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Almanya Başbakanı tarafından Interpol kanallarının ülkemiz tarafından suistimal edilmesi suçlaması kabul edilemez. Doğan Akhanlı’nın serbest bırakılmasının, Merkel’in açıklamalarından sonra gerçekleşmesi manidardır” denildi.

Ne olmuştu?

1992’den bu yana Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan insan hakları savunucusu ve Uluslararası Yazarlar Birliği’nin (PEN) üyesi yazar Doğan Akhanlı, Türkiye’nin Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkarması üzerine, Cumartesi sabahı İspanya’nın Granada kentinde kaldığı otelde gözaltına alınmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel İspanyol mevkidaşı Alfonso Dastis’le görüşerek Akhanlı’nın Türkiye’ye iade edilmemesini ve Almanya’nın bu sürece dahil edilmesini istemişti.

Madrid’de nöbetçi mahkeme, Türkiye’ye iade talebini gerekçelendirmek üzere 40 günlük müddet tanıdı.

Bu süreçte Akhanlı tutuklanmayacak ancak İspanya’yı da terk edemeyecek. Yazarın haftada bir de Madrid polisine bilgi vermesi gerekecek.


Alman siyasiler değişim istiyor: ‘Interpol self servis değil’