Ana SayfaGüncelTutuklu gazetecilerden mesaj: Bedeline katlanırız ama ‘tek tip elbiseyi’ asla giymeyiz

Tutuklu gazetecilerden mesaj: Bedeline katlanırız ama ‘tek tip elbiseyi’ asla giymeyiz

HABER MERKEZİ – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi, Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet gazetesi davasından tutuklu bulunan Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Murat Sabuncu’yu ziyaret etti.  Gazetecilerin görüşmede, iktidarın “terör soruşturmalarında” yargılananlara getirmek istediği “tek tip kıyafet” uygulamasına karşı “Bedeline katlanırız asla giymeyiz” dediği belirtildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi yöneticilerinden oluşan heyet Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet gazetesi davasından tutuklu bulunan gazeteciler Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Murat Sabuncu’yu ziyaret etti.

Adalet Bakanlığı’na aylar önce görüşme için başvuru yapan ve talepleri ancak yeni kabul edilen heyette TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de yer aldı.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Turgay Olcayto, “Arkadaşlarımızı görmekten çok mutluyuz. Onları sağlıklı ve dinç durumda görmekten de çok mutluyuz” dedi.

Olcayto görüştükleri gazetecilerin kendilerine “Bedel ödüyoruz ama bu bedeli ödemekten gocunmuyoruz” dediğini aktardı ve şöyle devam etti:

‘Bizi içeriye koydular, bunlar zor durumda dedirtmedik hiçbir zaman, dedirtmeyeceğiz. Biz burada elimizden geleni yapıyoruz, yine okuyoruz, yine yazıyoruz, çıkınca mesleğimizi yapacağız’ dediler. Bu uzun tutukluluklar kalksın, tutuksuz yargılansınlar.

Basın Konseyi’nden de başkan Pınar Türenç, tutuklu gazetecilerle görüştü.

Görüşmeye ilişkin Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada, Türenç’in önce Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel ve gazeteci Ahmet Şık ile Sözcü Gazetesi muhabiri Gökmen Ulu’yu ziyaret ettiği belirtildi.

Duvar’da yer alan habere göre Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde gazetecilerle tek tek açık görüşen Pınar Türenç, görüşmede Murat Sabuncu’nun “9,5 ay sonra ilk kez bir gazeteciyle konuşmanın ve kucaklaşmanın mutluluğunu yaşıyorum; 9,5 ay sonra bir meslektaşımla ilk kez görüşebilmenin çok büyük bir değer olduğunun farkındayım” dediğini söyledi.

Türenç, Ahmet Şık ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını da paylaştı. Türenç, Şık’ın görüşmede 11 Eylül’deki Cumhuriyet davası duruşması ile ilgili çağrı yaptığını belirterek şunları söyledi:

Ahmet Şık, ‘Başta meslektaşlarımız olmak üzere, basın meslek örgütlerinin, STK’ların, avukatların, okurların, hukuktan ve demokrasiden yana yurttaşların dayanışma ruhunu 11 Eylül’deki Silivri duruşmasında bir kez daha, daha güçlü biçimde göstermesini bekliyorum’ dedi. ‘Cumhuriyet davası, örgüt davası değildir, Cumhuriyet’i yargılama davasıdır. Bu davada, Cumhuriyet gazetesi ve rejim yargılanmaktadır. Bir avuç direnen insana hiza vermek istiyorlar. Sessiz çoğunluğa seslenmek istiyorum; korkunun ecele faydası yok. Korkmadan hareket etmemiz lazım. Zulme karşı korkmamalıyız. Ortak paydada birleşmeliyiz’ dedi.

Türenç, Silivri’de görüştüğü  tutuklu gazetecilere iktidarın 15 Temmuz darbe girişimi davasında ve “terör soruşturmalarında” tutuklu yargılananlar için hazırlığını yaptığı tek tip elbise kararından söz ettiğini ve “Giyer misiniz?” diye sorduğunu, ancak gazetecilerin dördünün de, “Asla giymeyiz. Bedeline katlanırız ama asla giymeyiz” yanıtını verdiklerini söyledi.