Ana SayfaGüncel‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde üçüncü gün: ‘Gezi ruhunu yeniden ortaya çıkaracağız’

‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde üçüncü gün: ‘Gezi ruhunu yeniden ortaya çıkaracağız’

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır’ın ardından İstanbul Yoğurtçu Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ üçüncü gününde. Nöbetteki vekillerden Sırrı Süreyya Önder, dün parka destek için gelen CHP’lilerin ziyaretinin önemine dikkat çekerken “CHP’nin bugün burada olması bir araya gelme zeminini çoğalttı. Bir araya gelmeleri güçlendirmeliyiz” dedi. ‘Gezi ruhu’ vurgusu da yapan Önder, “Gezi ruhunu nöbet eylemleriyle yeniden ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’ın ardından İstanbul’da Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ üçüncü gününde.

Gece geç saatlere kadar ziyaretçi kabul eden HDP’li vekiller kendi aralarında da gündemdeki konulara dair tartışmalar yürüttü.

Sabahın ilk ışıklarıyla uyanan HDP’liler battaniyelerini topladıktan sonra çevre temizliği ve spor yaptı.

Dün olduğu gibi bugün de nöbetteki HDP’lileri birçok kurum temsilcisi ziyaret edecek.

Önder: Bugünkü iktidarla 12 Eylül arasında 55 kişi kadar fark var

Bugünkü basın toplantısında konuşan nöbetteki vekillerden Sırrı Süreyya Önder, parktaki polis ablukasına dikkat çekerek nöbet tutanların sayısının keyfi biçimde 60 ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi:

Genç olanlar bilmez 12 Eylül’ün ilk yayınladığı kararnamelerde 5 kişiden fazla insanın bir araya gelmesi gözaltı gerekçesi sayılıyordu. Bugünkü iktidarla o gün arasında 55 kişi kadar fark var. Buraya 61. insanı almıyorlar, ama hapishaneye insan alırken sayıya bakmıyorlar.

Bilmedikleri gerçek şudur, zamanı gelmiş bir düşünceyi bir tek kişi bırakın söylemeyi kalbinden geçirse büyük bir hareketi tetikler. Dünyadaki bütün isyan ve direnişler önce bir kişinin aklına düşmesiyle başlamıştır.

Ülkeyi getirmek istediklerinin prototipidir bu park. Bunlar siyaseten çoktan kanatlandılar, uçmaya da başladılar nasıl konacaklar Allah bilir. Biz Türkiye halklarının barışı, eşit kardeşliği ve özgürlüğü için bir tek kişi kalana değin bu mücadeleye devam edeceğiz.

PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride, HDP ve DBP’lilere yönelik baskı ve tutuklamalara dikkat çeken Önder, “Tüm bunları yaparken halkların buna hiçbir tepki gösteremeyeceğini, emekçilerin, yoksulların buna rıza göstereceklerini ya da korkacaklarını sandılar, ama gelinen durumda şu gösterdi ki siz bu ülkenin parklarını, iş yerlerini toplanma alanlarını bir açık hava hapishanesine dönüştürürseniz buna isyan ve itiraz hiç beklemediğiniz büyüklükte gelir” diye konuştu.

“Halk HDP’ye destek vermiyor” yalanlarının dayanışma duygusunu tetiklediğini de söyleyen Önder, şöyle devam etti:

Amed’de izolasyon koşulları daha fazlaydı. Etrafı barikatlarla çevirip “halk gelmiyor” dediler. Bu halklardaki dayanışma duygusunu tetiklemekten başka bir işe yaramadı. İstanbul nöbetimizde bu açığa çıktı. İnsanlar burada desteklerini, önerilerini paylaşıyor. Buraya gelemeyenler bariyerlerin arkasından bize selam ve sevgilerini iletiyorlar. Dünyada bu itiraz bilincinin karşısında durabilecek hiçbir bend icat edilmiş değildir.

Müzakere süreci, bu ülkede başta tutsaklar olmak üzere onbinlerce insanın süresiz açlık grevi başlatması ile başlamıştı. Bu ülkede barışın, umudun fragmanını görmüştük. Fragmanı o kadar güzeldi ki, iyi şeylere alışan insanları kötülüğe bu kadar kolay razı edemezsiniz. Bu nöbeti bu ülkenin zulüm gören tüm meydanlarında, yeni direniş biçimlerinde daha yüksek kararlılıkla sürdüreceğimizi ilan ediyoruz. Gücümüzü haklılığımdan aldığımız bilinciyle hepinizi selamlıyoruz.

‘Gezi’ vurgusu

Ayrıca dihaber‘e de açıklamalarda bulunan Sırrı Süreyya Önder, CHP’nin ziyaretinin önemine dikkat çekti.

Önder, “Bu önemlidir. Buna yüksek bir değer biçiyoruz. CHP’nin bugün burada olması bir araya gelme zeminini çoğalttı. Bir araya gelmeleri güçlendirmeliyiz” dedi.

Gezi direnişiyle ortaya çıkan ruhu kalıcılaştıramadıklarını da dile getiren Önder, Gezi Parkı gibi Yoğurtçu Parkı’nın da direniş tarihi açısından önemli bir yeri olduğunu, bundan kaynaklı da Yoğurtçu Parkı’nda eylemlerini başlattıklarını söyledi.

Gezi döneminde ilk forumun yapıldığı mekanın Yoğurtçu Parkı olduğunu aktaran Önder, “Gezi ruhunu nöbet eylemleriyle yeniden ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

Barış Anneleri: Artık barış çığlığımızı duyun

Gün içinde HDP’lileri ziyaret eden Barış Anneleri, iktidara seslenerek “Annelerin barış çığlığını artık duyun” dedi.

Anneler adına basın açıklamasını Barış Annesi Ezine Dal’ın konuşması şöyle:

Barış çok güzel şey, savaş kötü bir şey. Annelerin artık gözyaşı dökmesini istemiyoruz. Anneler artık ağlamasın. Biz adalet ve barış istiyoruz. Son damlamıza kadar barış gelmesi için çaba göstereceğiz. Annelerin barış çığlığını artık duyun. Tüm partiler, çevreler gelin annelerin ellerinden tutun ve barışı haykırın. Barış olmadan hiç bir şey olmaz.

Yapılan konuşmanın ardından anneler nöbettekilerle vedalaşarak, parktan ayrıldı.

Cumhuriyet avukatları: Cezaevinden çıkmamışız

Çağlayan Adliyesi’nden gelen avukatlar ise parka alınırken 3 kez aranmak istendi.

Avukatlar ‘Biz hukukçuyuz, aratmayız’ diye tepki gösterirken, çantalarındaki tüm cübbeler kapıda alınarak içeriye girebildiler.

Geçtiğimiz gün tahliye olan Cumhuriyet gazetesi avukatları Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör de Yoğurtçu Parkı’ndaki nöbeti ziyaret edenlerdendi.

Bülent Utku, “Ben cezaevinden çıktım sanıyordum ama dışarıdaki manzarayı görünce çıkmamışım, anladım” dedi.

Alevi örgütleri: Nöbeti büyütmeliyiz

Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni ziyaret edenler arasında Alevi örgütleri ve yöre dernekleri de vardı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hubyar Sultan ve Hacı Bektaş Kültür Derneği ve yöre derneklerini HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ile HDP milletvekilleri karşıladı.

Yapılan açıklamalarda ‘nöbetin ve sonraki zamanlarda ortaya çıkacak olan eylemlerin büyütmesi gerektiği’ vurgulandı.

Yine nöbetin ‘sadece Kürtlerin değil, insanlığın ve vicdanın nöbeti olduğu’ ifade edildi.

Sanatçılar şarkılar söyledi

Ayrıca nöbeti ziyaret eden MKM ve BEKSAV sanatçıları da parkta şarkılar söyledi.

Enstrümanları içeri alınmayan sanatçılar, parktaki malzemeleri çalgı çengi aletine dönüştürerek şarkılar seslendirdi:


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Temmuz ayında 34 kadın ve 17 çocuk erkekler tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
'Gezi Parkı'nda katliam': 15 ağaç kesildi, kökleri söküldü