Ana SayfaGüncel‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci gününün konuğu kadınlardı: Yüksekdağ’ın fotoğraflarına yasak

‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci gününün konuğu kadınlardı: Yüksekdağ’ın fotoğraflarına yasak

HABER MERKEZİ – HDP’nin Van’da sürdürdüğü ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci gününün konuğu kadınlar oldu. Kadınların düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın posterini parka asması polis tarafından engellendi. Günlük basın açıklamasında konuşan Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, “Kadınlar Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni sahipleniyor. Baskının zulmün hiçbir sorunu çözemeyeceğini biliyoruz. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır ve İstanbul’un ardından Van’da Musa Anter Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci günü.

Nöbetin bugünkü ziyaretçileri kadınlardı.

Parkı mor kurdale ve balonlar ile donatan kadınlar, parkın girişine “Devlet zulme soyunduğunda, kadınlar direnişi giyinir” pankartını astı.

Kadınlar parkın çeşitli yerlerine de tutuklu HDP’li milletvekilleri kadın milletvekilleri, Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, açlık grevinin 157’nci gününde olan akademisyen Nuriye Gülmen’in fotoğraflarını astı.

Açıklama öncesi parka giren polis, milletvekilliği ve siyasi parti üyeliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın posterinin yasaklandığını söyleyerek kadınların Yüksekdağ’ın fotoğraflarını asmasına izin vermedi.

Dihaber’de yer alan habere göre polis daha sonra kadınların astığı diğer fotoğrafları da “sakıncalı” bularak kaldırdı.

Nöbetin günlük basın açıklamasını ise HDP Meclisi adına Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan yaptı.

HDP’nin tutuklu kadın milletvekilleri, tutuklu kadın belediye başkanları, açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen, ve tutuklu kadınların durumuna değinen Özgökçe’nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

Vicdan ve Adalet Nöbeti’mizin 19’uncu gününde, Van’da ev sahibi kadın milletvekili olarak size sesleniyorum. Vicdan ve adaletin sesini bugün kadınlar yükseltecek. Adana milletvekilimiz Meral Danış Beştaş ve Urfa Milletvekili Dilek Öcalan adına siz kadınları selamlıyorum. Cinsel istismara ve zulme karşı duran kadınlar var. Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya isteyen, yaşadığı her alanda kendi sözünü sürdüren kadınlar, yerel yönetimlerde mücadele veren kadınlar, yerel siyasetten kadınlar, hava ve su kirliliğinden, çevre kirliliğine karşı mücadele eden kadınlar, kültürel zenginlikleri sürdüren, siyasi partilerde temsili olarak görünsün değil, kadın fikri ile bir araya gelen söz sahibi kadınlar var. Savaşa dur diyen, biricik evladını toprağa vermesine rağmen barış mücadelesi yürüten, ellerinden yüreklerinden öptüğümüz barış anneleri var. Bütün kadın arkadaşlarıma binlerce kez selam olsun.

Fiziken aramızda olmayan kadınlar var. HDP’nin Eş Genel Başkanı ve Van’ın yüzde 75 oy verdiği meşru iradesi olan Figen Yüksekdağ ile Tuğba Hezer aramızda değiller. Haksız ve hukuksuz bir şekilde genel başkanlığı ve milletvekili düşürüldü.

‘Toplumun özgürlüğünün şifresinin kadın özgürlüğüdür’

Aramızda olamayan kadın belediye eşbaşkanlarımız var. Onlar aramızda ve bütün kadın eşbaşkanlarımıza selam olsun. 34 belediye kadın Eşbaşkanı arkadaşımız, yüzlerce parti üyesi arkadaşımız siyasetten uzaklaştırılmıştır. Kayyum atanması için sudan sebepler ile tutuklandılar. Halkların iradesi gasp edilmiştir. Bu saldırılar tesadüf değildir, biz büyük bir kadın partisiyiz. Biz onların kodlarını yok ettik. Biz yaşamız. Toplumun özgürlüğünün şifresinin kadın özgürlüğü olduğunu biliyoruz ve doğru yoldayız. Saldırı ne kadar büyükse o kadar doğru yoldayız.

‘Kadınların iradesi teslim alınamaz’

Kadınlar Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni sahipleniyor. En çok kadınlar şiddete maruz kalıyor, onursuzluk dayatılan biz kadınlarız, vicdan ve adalet kadınların en temel talepleridir. Toplumu çürüten ve yozlaştıran, tecavüz ve çocuk istismarını yaratan savaşlardır. Biz bunlara dur diyen kadınlarız. İrademizi teslim alınmasına izin vermeyeceğiz.

Gülmen’e selam

157 gündür açlık grevinde olan sevgili Nuriye Gülmen’i anmak istiyorum. Nuriye ihraç edilen yüz binlerin sesi olmuştur. Kadının direnme gücünü göstermiştir. İşimi istiyorum diyerek alanlara çıkmış, Semih ile birlikte faşizmi tüm çıplaklığı ile ortaya çıkarmıştır. Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı bile gözaltına alınmıştır. Buradan Nuriye ve Semih arkadaşlarımızı selamlıyoruz.

Biz kadınlar güçlüyüz ve ayaktayız. Binlercesini tutuklasanız da bitmeyeceğiz. Bir kişi kalsak dahi bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Baskılara rağmen birlikteyiz, birlikte yürüyoruz. Baskının zulmün hiçbir sorunu çözemeyeceğini biliyoruz. Vicdanlar, insanlık, bizler kazanacağız. Mutlaka kazanacağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nazilerin toplama kampından sağ kurtulmuştu: 'Dünyanın en yaşlı erkeği' Yisrael Kristal hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Beatles heykelinin yerine 'alışveriş merkezi' yapılmak isteniyor: 'Let it be' diyenler karara karşı sokakta