Ana SayfaDünyaWashington Post analizi: ‘Erdoğan, kendisine sadık yeni silahlı örgütler kuruyor’

Washington Post analizi: ‘Erdoğan, kendisine sadık yeni silahlı örgütler kuruyor’

HABER MERKEZİ –  ABD’deki Washington Post gazetesinde, ‘artan baskı ortamı ve demokrasiden uzaklaşma nedeniyle Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı risklerin yükseldiği’ değerlendirmesinin yapıldığı bir yazı yayımlandı. Nicholas Danfhort’un imzasını taşıyan analizde, Erdoğan’ın ‘sivillerin silahlandırılması ve organizasyonu için çaba gösterdiği’ ifadesine yer verildi.

Türkiye üzerine çalışmaları ile bilinen Nicholas Danfhort, Washington Post’ta yayımlanan “Türkiye’de demokrasi ölmüş olabilir – işler yakın zamanda kötüye gidebilir” başlıklı analiz yazısında Türkiye’deki darbe girişimi sonrasındaki dönemi değerlendirdi.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında baskıların arttığına, yüzlerce gazeteci ve muhalifin tutuklandığına dikkat çeken Danfhort, “Türkiye’de demokrasi öldü ve Tayyip Erdoğan hiç olmadığı kadar ülke üzerinde kontrol sahibi” dedi.

Ancak Danfhort’a göre Türkiye’yi bekleyen kader, otoriterliğin getirdiği istikrar değil. Danfhort, “Erdoğan’ın demokrasiden uzaklaşmasının ve parlamenter sisteme karşı saldırıların Türkiye’yi karşılaşacağı şoklara karşı savunmasız kıldığını” belirtti.

Politik hoşnutsuzluk parlamentoda dile getirilecek kanal bulamazsa sokağa taşabilir”

Danfhort, Nisan ayında yapılan referandumun Erdoğan’ın gücünü arttırdığını ancak politik hoşnutsuzluğun sokaklara taşabileceğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

Aralarında önde gelen Kürt milletvekillerinin de bulunduğu muhaliflerin tutuklanması sonrasında Erdoğan ana muhalefet liderini de hapse atmakla tehdit etti. Bu, demokrasi varmış gibi göstermenin gittikçe daha güçleştiği durumlarda neler olabileceği konusundaki soru işaretlerini arttırıyor. Eğer politik hoşnutsuzluk ve toplumsal uzlaşı daha fazla parlamentoda dile getirilecek kanallar bulamazsa çok kısa sürede sokaklara taşabilir.

“Erdoğan sivilleri silahlandırmak için çabalıyor”

Darbe girişimlerinin orduyu şüpheci ve paranoyak yaptığını savunan Danfhort,Erdoğan’ın sivillerin silahlandırılması ve organizasyonu için çaba gösterdiğini” de ileri sürdü:

Erdoğan, iç isyan olasılıklarını ortadan kaldırmak için iyi silahlandırılmış ve kendisine sadık yeni örgütler kurmaya çalışıyor. Hükümet, darbe girişiminin yaşandığı gecede olduğu gibi orduyla sorun yaşanması durumuna karşı polis ve istihbarat içindeki özel kuvvetlere daha iyi silahlar tahsis ediyor. Erdoğan, parti üyeleri ve Osmanlı Ocakları gibi örgütlerdeki sivillerin silahlandırılması ve organizasyonu için de çaba gösteriyor.

“Erdoğan, ülkeyi istikrarın sürdürülemeyeceği bir noktaya getirebilir”

Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı siyasi, askeri ve ekonomik tehditlerin hepsine hükümetin neden olmadığını belirten Danhort, hükümet politikalarının bu tehditleri daha da kötüleştirdiği tespiti ile yazısına son verdi:

Paradoksal olarak Erdoğan ülkeyi istikrarsızlaştırdıkça, takipçileri ülkeyi birlikte tutabilecek ve ülkeyi bölmeye çalışan güçlere karşı gelebilecek tek kişinin Erdoğan olduğuna inanıyor. En kötü durum senaryosuna göre Erdoğan ülkedeki istikrarın artık sürdürülemeyeceği bir noktaya getirebilir.


Bu haber Artı Gerçek’ten derlenmiştir.