Ana SayfaGüncelYAŞ’ta yeni atamalar: Üç kuvvet komutanı değişti

YAŞ’ta yeni atamalar: Üç kuvvet komutanı değişti

HABER MERKEZİ – 4 saat süren toplantının ardından YAŞ’ta yapılacak terfi ve atamalar belirlendi. Şura’da kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları değişti.

Dün İstanbul’daki Tarabya Köşkü’nde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın bir araya gelmesinin ardından bugün Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı.

11.15’te başlayan toplantı 4 saat sürdü.

Kimler katıldı?

Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

Daha önce Yüksek Askeri Şura toplantısına başbakan yardımcısı unvanıyla katılan Nurettin Canikli ise bu kez Milli Savunma Bakanı olarak masada yerini aldı.

Şura üyesi olmamasına rağmen Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Ali Fidan da, YAŞ’ın sekretaryasının Milli Savunma Bakanlığı’na devredilmesi nedeniyle, toplantıya katıldı. Fidan toplantının sekreterya işlerini yürüttü.

Yıldırım: Güney sınırı en büyük tehdit

Toplantıda yüksek rütbeli askerlerin atamaları, kuvvet komutanlarının durumu ve ‘FETÖ’yle mücadelenin görüşüldüğü belirtiliyordu.

Yine Derik’te 13 köylünün öldürülmesinden yargılanıp beraat ettirilen ve son dönemde peş peşe terfi ettirilen Musa Çitil’e Jandarma Genel Komutanlığı’nın yolunun açılabileceği söyleniyordu.

Binali Yıldırım, toplantının açılış konuşmasında toplantının içeriğine dair bazı işaretler verdi.

Yıldırım, “Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir” diye konuştu.

“Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir” diye devam eden Yıldırım konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) muhalefet ettiği anayasa değişikliğine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, “Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişiklik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır” dedi.

Kuvvet Komutanları değişti

Toplantıyla birlikte 61 albay ve amiral generalliğe yükseltildi.

8 generalin görev süresi bir yıl uzatıldı. 168 albayın görev süresi iki yıl uzatıldı.

6 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi.

Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanları değişti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Koramiral Adnan Özbal atandı.

Böylece Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk kez koramiral rütbesinde bir atama yapıldı.

Yeni atanan isimlerin 15 Temmuz’daki pozisyonları dikkat çekiyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Orgeneral Yaşar Güler, 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte Akıncı Üssü’ne götürülmüştü.

Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler’in, Orgeneral Hulusi Akar’ın ardından Genelkurmay Başkanı olabilmesi için önü açılmış oldu.

Yine Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de 15 Temmuz gecesi Moda Deniz Kulubü’nde katıldığı bir düğünden darbeciler tarafından kaçırılmıştı.

Erdoğan’ın onayı ardından açıklanacak

YAŞ toplantısında alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılacak.

YAŞ öncesi 6 saat görüşme

YAŞ toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Savunma Bakanı Nurettin Canikli’yle İstanbul’da bir araya gelmiş, görüşme yaklaşık 6 saat sürmüştü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'den ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek: 'Bu zemin ortak paydamız, dayanışmayı büyütelim'
Sonraki Haber
Hedef aşıldı: Bugün itibariyle dünyanın bu yıl yenileyebileceğinden fazlasını tükettik