Ana SayfaEkolojiYedi kişi daha: Dünya genelinde doğayı ve yaşamı savunan insanlar öldürülüyor

Yedi kişi daha: Dünya genelinde doğayı ve yaşamı savunan insanlar öldürülüyor

HABER MERKEZİ – Silahlı avcılarla karşı karşıya kalan yaşam savunucularına yönelik tehditler giderek artıyor ve yaşam savunuculuğu gittikçe daha tehlikeli bir hal alıyor. Bu ay Meksika, Kongo ve Tanzanya gibi çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen saldırılar sonucu doğayı ve yaşamı savunan insanlar hayatlarını kaybetti.

Ekonomik çıkarlar için kaynakların sömürüldüğü, ormanların ve toprakların ‘özelleştirildiği’ günümüzde tehdit altında olan sadece doğa değil, aynı zamanda yaşamın ve doğanın savunucuları.


Sadece doğa değil savunucuları da tehlike altında: Her hafta 4 yaşam savunucusu öldürülüyor

Guardian’ın haberine göre bu ay da çeşitli ülkelerde uğradıkları saldırılar sonucu yaşam savunucuları hayatını kaybetti.

Brezilya’nın kuzeydoğusunda yer alan Serra da Capivara Milli Parkı’nda doğa savunuculuğu yapan Aparecido da Costa Silva ve iki arkadaşı parkta devriye gezerken silahlı dört kişi tarafından tuzağa düşürüldü.

Parkta yasadışı şekilde avlandıkları düşünülen kişiler çıkan çatışmada, Costa Silva’yı öldürdü ve diğer iki yaşam savunucusunu yaraladı.

Bekçilerin koruduğu 25 bin yıllık kaya parkı olan Serra da Capiavara, UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası’ olarak ilan edilen yerlerdendi.

Meksika’da gerçekleşen başka bir olay ise Oaxa’da yer alan Chacahua Milli Park’ında yaşandı. Parkta yaşamı savunan Gabriel Ramos Olivera, yine kaçak avlandığı düşünülen kişiler tarafından vurularak öldürüldü.

37 yaşındaki biyolog, tehlike alında olan deri sırtlı deniz kaplumbağalarına ve timsahlara ev sahipliği yapan Chacahua lagünleri koruma alanını savunuyordu.

Aynı hafta içerisinde Mali’nin kaçak avcılık karşıtı ordu/bekçi birliğinden onbaşı Souleyman Tangara da cihatçılar tarafından Birleşmiş Milletler barış koruyucusu ile birlikte Douentza’da öldürüldü.

Üssü saldırı altında olan Birleşmiş Milletler’in yardım çağrısına karşılık veren Tangara’nın birliği, ülkede kalan son çöl fillerini korumakla görevlendirilmişti.

Mali’de faaliyetlerini sürdüren Chengeta Wildlife sivil toplum kuruluşundan Nigel Kuhn da yaşanan bu olayın; ‘birliklerin, eğitimcilerin ve bu bölgede yaşayan insanların her gün karşılaştıkları tehlikeler hakkında net bir resim çizdiğini’ belirtmişti.

Mali’de saldırının yaşandığı gün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Virunga Milli Parkı’nda da üç yaşam savunucusu öldürülmüş, bu olaydan sadece iki gün önce ise 51 yaşındaki yaşam savunucusu Wayne Lotter kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından Tanzanya’da vurularak hayatını kaybetmişti.

Sayısız kaçak avcıyı ve hayvan kaçakçısını ifşa eden Lotter’ın, takip edilmiş ve hedef alınmış olabileceği düşünülüyor.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Kobani ve Afrin birleşmesin diye başlatılan 'Fırat Kalkanı'nın bir yılı: Nereden nereye?
Next post
OHAL Komisyonu'na gitmişlerdi: Gülmen ve Özakça'nın avukatları gözaltına alındı