Ana SayfaGüncelYeni KHK ile ‘yabancı mahkum takası’ getirildi, 3 bin hükümlüye tahliye yolu açıldı

Yeni KHK ile ‘yabancı mahkum takası’ getirildi, 3 bin hükümlüye tahliye yolu açıldı

HABER MERKEZİ – Son yayımlanan 694 sayılı KHK ile yabancı mahkumlarla takas ve mahkuma disiplin cezası affı getirildi. Disiplin cezası ile ilgili düzenleme 3 bin hükümlünün denetimli serbestlik ile tahliye edilmesine imkan tanıyacak.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yargıda yapılan önemli değişikliklerden biri de yabancı tutukluların başka ülkelerle takasının önünün açılması.

‘Yabancı mahkûm takası’ konusuna dair 694 sayılı KHK’da yer alan ilgili değişiklik şöyle:

Türk vatandaşı hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılamayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamayacağı yada işkence ve kötü muameleye maruz kalamayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde  Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir.

3 bin mahkum tahliye olacak

Ayrıca aynı KHK ile kapalı cezaevindeki hükümlülerin infaz edilen disiplin cezalarının kaldırılması için aranan süre koşulu, 1 Ağustos 2017’den önceki eylemleriyle sınırlı olmak üzere kaldırılacak.

Yani Gazete Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre bu madde, toplamda yaklaşık 10 bin hükümlünün kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmesini sağlayacak. Bunların 3 bini ise denetimli serbestlik ile tahliye edilecek.

Ancak ‘terör’, ‘darbe’ ve ‘cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar’dan cezaevine girenler bu maddeden yararlanmayacak.

Previous post
Silahların ardından: FARC mal varlığını da halka verilmesi için BM’ye sundu
Next post
Trump'tan transfobik karar: Orduda trans yasağı için resmi talimat