Ana SayfaGüncelYıkıma karşı kendini Hasankeyf’e zincirleyen HDP’li vekilin eylemi sürüyor

Yıkıma karşı kendini Hasankeyf’e zincirleyen HDP’li vekilin eylemi sürüyor

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın Hasankeyf’teki Darphane Kalesi’nin dinamitlenerek yıkılmasına karşı kendini kayalıklara zincirleyerek başlattığı eylem ikinci gününde devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın, sular altında kalacak olan Hasankeyf’te Darphane Kalesi’nin dinamitlerle havaya uçurulmasına karşı kendini kayalıklara bağlayarak başlattığı eylem ikinci gününde sürüyor.

dihaber, polisin eylemin devam ettiği Kasr-ı Rabi tepesini çembere aldığını ve muhabirlerinin haber takibi yapmasını engellediğini belirtiyor.

Ancak polis ablukasına rağmen Aslan’ın eylemine destek ve dayanışma ziyaretleri var.

Sabah saatlerinden bu yana eylemi HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır ve Batman şubeleri, Batman sivil toplum örgütü temsilcileri ziyaret etti.

Aslan’ı ziyaret eden Batman Demokrasi Platformu adına açıklamada bulunan Eğitim Sen Batman Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Necati Dadak, Hasankeyf’in tarihi önemine dikkat çekerek, “Moğolların istilasında ayakta kalmayı başardı ancak Ilısu Barajı’nın altında kalacak” dedi.

Darphane Kalesi’nin dinamitlenerek havaya uçurulmasının diğer yapılara da zarar verdiğini ifade eden Dadak, “Kalenin doğal yapısı bozulmaktadır. Kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış şaraplıklar bulunmakta ve zarar görmekte” diye konuştu.

Dadak, “Tarihi mirası yok etmek barbarlıktır. Bu barbarca yaklaşıma karşı sesimizi yükselteceğiz” diyerek, kamuoyunu Hasankeyf’e sahip çıkmaya çağırdı.

Zincirli eylem

Batman Hasankeyf’te yapımı süren Ilısu Projesi kapsamında tarihi kentin kimi noktalarının dinamitlerle patlatıldığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

belgesel yönetmeni Ali Ergül’ün servis ettiği görüntülerde, Dicle Nehri üzerinde kurulacak ve yaklaşık 100 kilometre alanda iklim ve tarih tahribatına yol açacak baraj yapımı için kayalık ve mağaraların dinamitlerle yıkıldığı görülmüştü.

Buna karşı HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, dün tarihi kentte kendini zincirleyerek eylem başlatmıştı.

HDP’li Aslan eylemine ilişkin şunları söylemişti:

Burada Sahabelere ait mezarlıklar vardır. Bunların dinamitlenmesi, bunların sular altında kalmasına gönlümüz vicdanımız asla el vermez, vermeyecektir. Şimdi Meclis tatilde diye bunu fırsat bilerek dinamitlenmesi herhalde tesadüf olmasa gerek. Tamamiyle bir tevafuktur. OHAL döneminde bunun yapılması bir tevafuktur. Belirlenmiş, önceden sistemleştirilmiş ve planlanmış bir eylemdir. Nasıl olsa Meclis tatilde diyorlar kimse bunu gündemleştirmeyecek, nasıl olsa OHAL var, kimse gelip eylem yapamayacak açıklama yapamayacak ve nasıl olsa işte HDP ‘Adalet ve Vicdan Nöbeti’ eylemlerinde onlar da orayla ilgileniyor.

Harekete geçmelerini kabul etmeyeceğiz, buna müsade etmeyeceğiz. Dediğim gibi dinamitlenecek, bombalanacak, yakılacak, yıkılacak yerler varsa önce bizim bedenimizi ezmeleri gerekir. Çünkü bize halk bu anlamda tarihimize, kültürümüze sahip çıkmak için yetki vermiştir. Onu da bir tarafa bırakacak olursak ben insanoğlu insan kimliğimle buradayım. Ben bölge çocuğunun kimliğiyle buradayım. Ben Türkiye yurttaşı olarak buradayım. Ben dünyalı bir olarak buradayım. Ve ben Allah’ın kulu olarak sorumluluğumu, görevimi yerine getiren biri olarak buradayım.

HDP’li vekil Hasankeyf’te kendini zincirledi: ‘Neden sesiniz çıkmıyor?’