Ana SayfaGüncelYunanistan’dan suçlama: Türkiye, AB ile imzaladığı göçmen anlaşmasını ihlal ediyor

Yunanistan’dan suçlama: Türkiye, AB ile imzaladığı göçmen anlaşmasını ihlal ediyor

HABER MERKEZİ – Yunanistan Türkiye’yi AB ile imzaladığı göçmen anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

Midilli Belediye Başkanı Sypros Galinos, Türkiye’den geçen göçmen sayısının arttığını belirterek, Türkiye’yi Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı göçmen anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Times’taki habere göre anlaşmanın imzalanmasından sonraki 16 ay Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısında düşüş yaşandığını hatırlatan Galinos, bunun Türkiye’nin istediği zaman kaçak geçişleri durdurabildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Galinos, “Türkiye göçmenleri durdurmak istediğinde bunu yapabiliyor ve yapıyor da… Ama açık ki Türkler şu an anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmiyor” dedi.

Midilli Belediye Başkanı şu an adada 5 bin göçmen bulunduğunu, bunun adanın kapasitesinin iki katı olduğunu da söyledi.

Times’ın haberinde ayrıca, anlaşmanın imzalanması ardından Türkiye’den Yunanistan’a geçmiş olan bir göçmenin, “Anlaşma ile insan kaçakçılığı sona ermedi, sadece pahalılandı” sözlerine de yer verildi.

AB ile Türkiye arasındaki anlaşma

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması, 2016’nın Mart ayında yürürlüğe girmişti.

Bu anlaşmaya göre, Türkiye’ye göçmenlerin Avrupa’ya geçişini durdurması karşılığı 3 milyar euroluk yardım sözü verilmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, söz verilen paranın sadece 800 milyon euroluk kısmının Türkiye’ye ulaştığını belirtmişti.

Ancak AB belgelerine göre, paranın tamamına yakınının Türkiye’ye gönderilmiş olduğunu belirtiliyor.


Bu haber BBC Türkçe’den derlenmiştir.