Ana SayfaGüncelZehra Doğan cezaevindeki yasağa karşı sebzeyi boyaya, ellerini fırçaya, gazeteleri tuvale çeviriyor

Zehra Doğan cezaevindeki yasağa karşı sebzeyi boyaya, ellerini fırçaya, gazeteleri tuvale çeviriyor

HABER MERKEZİ – Çizdiği resimlerden dolayı cezaevinde tutulan gazeteci-ressam Zehra Doğan, cezaevi yönetimi tarafından resim malzemesi verilmediği için farklı yöntemler ile işlerini üretmeyi sürdürüyor. Doğan, sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yaptığını anlattı.

Hakkında kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e gittiği sırada gözaltına alınan ve ardından tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen gazeteci ressam Zehra Doğan’a resim malzemeleri verilmiyor.

Zehra Doğan, cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemiyor.

Daha önce ailesi aracılığıyla yaşananları aktaran Zehra Doğan, resim malzemesi için cezaevi yönetimiyle görüştüğünü söylerken, cezaevi yönetiminin ‘sanat yasağını’ şöyle anlatmıştı:

Cezaevi yönetimi resim malzemeleri için savcılıktan özel izin almam gerektiğini belirtti. Bunun üzerine savcılığa verilmek üzere dilekçemi hazırladım. Cezaevi müdürü, ‘içeride resim, takı, bileklik yapmak yasak, savcı izni olsa bile biz buna izin vermiyoruz’ diyerek, dilekçemi kabul etmedi.

Yasağa karşı sebze ve meyve

Ancak tüm bu engellemelere rağmen Doğan bir şekilde üretimlerine devam ediyor.

Artı Gerçek’ten Refik Tekin’in haberine göre Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.

Doğan, yasağa rağmen resim yapma mücadelesini Artı Gerçek’e şu sözlerle anlattı:

Fırçam olmasa da ellerimi fırça olarak kullanıyorum. Tutsak edilmiş olabilirim ve burada bir fırçam da olmayabilir. Ama ben var oldukça ellerimi fırça gibi kullanmaya ve çizmeye devam edeceğim.

Çizimlerini de koğuşa getirilen gazetelerin sayfalarına aktararak yaptığını belirten Doğan, “Herkes bulunduğu her alanda mücadelesini sürdürmeli” dedi.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Zehra Doğan hakkında

Gazeteci Zehra Doğan, Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu.

Dünyanın ilk kadın haber ajansı olan JINHA’da 2012 yılından itibaren muhabir ve editör olarak görev yapan Doğan, ajansın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmasına kadar çalışmasını sürdürdü.

Zehra Doğan, Şengal’de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı “Ezidi Kadınların Çığlığı” haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü.




Önceki Haber
Mahalle sakinleri tepkili: Çöp aktarma istasyonu protesto edildi
Sonraki Haber
AKP Bolu İlçe Başkanı: 'Kendi isteğimizle istifa etmedik, ettirildik'