Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye ‘nota’ hazırlığı: ‘Erdoğan’ın korumaları yeni bir şiddet olayına karışmasın’

ABD’den Türkiye’ye ‘nota’ hazırlığı: ‘Erdoğan’ın korumaları yeni bir şiddet olayına karışmasın’

HABER MERKEZİ –BM çalışmalarına katılmak için 21 Eylül’de New York’a gidecek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a mektup yazarak, Erdoğan ve daha öncesi ABD ziyareti sırasında göstericilere saldıran korumalarına ‘diplomatik nota’ verilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 72. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul çalışmalarına katılmak için New York’a gidecek.

Erdoğan’ın ziyareti öncesi bir kez daha bir önceki ABD ziyareti sırasında göstericilere saldıran Erdoğan’ın korumaları gündemde.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ed Royce ve New York Temsilciler Meclisi Üyesi Elliot Engel, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a bir mektup gönderdi.

Mektupta Erdoğan’ın korumalarının yeni bir şiddet olayına karışmamaları için gerekli diplomatik adımların atılması istendi.

Mektupta ayrıca 2011 yılında Erdoğan’ın korumalarının New York’ta Birleşmiş Milletler güvenlik personeli ile kavga ettikleri, 2016 yılında da Washington’da Erdoğan’ın korumalarının Brookings Enstitüsü’ndeki gazetecilere saldırdığı da yer aldı.

Temsilciler Meclisi’nin iki üyesi, 25 Mayıs’ta ABD Kongresi’nin 354 oyla Erdoğan’ın korumaların yarattığı şiddeti kınadığını da hatırlatarak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu çerçevede Türkiye delegasyonunun New York ziyareti öncesi Kongre’nin beklentilerinin Türkiye’ye diplomatik notayla açıkça iletilmesi istendi.

Mektup şu ifadelerle sonlandı:

Barışçıl protestoculara saldırıyla suçlanan korumaların, resmi delegasyonun bir parçası olarak ABD’ye giriş vizelerinin kaldırılacağına dair güvencelerinizi istiyoruz. Korumalar da dahil bu ülkeye ziyaret eden yabancı yetkililer, ABD yasalarına uymak zorundadır.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

ABD medyasında, Erdoğan’ın ABD ziyaretinden çok saldırı ses getirmiş, ülkenin köklü gazetelerinden New York Times protestoculara yönelik saldırının faillerini detaylı bir analize tabi tutmuştu. Öyle ki gazete bu haberi Türkçe olarak da yayınlamıştı.

ABD’li Senato üyeleri olayın ardından korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanırken, Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklama kararlarını eleştirmiş, protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” demişti.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert “Türk korumalara verilen tutuklama kararının açık bir mesaj olduğunu” belirtmişti.

Sözcü Nauert, bu mesajın ‘ABD olarak şiddete ve ayrıştırmaya herhangi bir tolerans gösterilmeyeceğinin açık bir ifadesi’ olduğunu söylemiş ve gerek duyulduğu takdirde Türkiye ile iletişime geçip korumaların talep edileceğini belirtmişti.

Son olarak ise saldırıya karışan 15’i Erdoğan’ın koruması 19 kişi hakkında ABD’de dava açılmasının önünü açan iddianame kabul edilmiş, Türkiye ile ABD arasındaki halihazırda gergin olan ilişkileri daha da karmaşıklaştırmıştı.

Erdoğan’ın korumalarına silah satışını engelleyecek yasa tasarısı ABD Senatosu’na geliyor