Ana SayfaDünyaAlmanya’da seçim: Merkel yeniden başbakan, aşırı sağcı AfD üçüncü parti

Almanya’da seçim: Merkel yeniden başbakan, aşırı sağcı AfD üçüncü parti

HABER MERKEZİ – Almanya Federal Meclis seçimleri tamamlandı. Geçici resmi sonuçlara göre Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 33 oy oranı ile ilk sırada. Almanya’da ‘Nazi yanlısı’ olarak nitelendirilen bir taban kazanan aşırı sağcı AfD ise mecliste üçüncü olarak yerini alacak.

61,5 milyon dolayında seçmenin bulunduğu Almanya’da bugün Federal Meclis seçimleri için sandık başına gidildi.

Oy verme işleminin sona erdiği ülkede geçici resmi sonuçlar açıklandı.

Geçici resmi sonuçlarda, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 33,0 oy oranı ile önde.

İkinci sıradaki Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) anketlere göre oy oranı yüzde 20,7.

Hızlı bir yükseliş gösteren aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) ise mecliste üçüncü olarak yerini alması bekleniyor. AfD’nin oy oranı yüzde 13,0.


Nazilere benzetilen aşırı sağcı AfD


Anketlere göre, yüzde 5’lik barajı aşarak meclise girmesi beklenen Sol Parti yüzde 9, Yeşiller 8,9. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 10,6

Merkel dördüncü kez başbakan

Angela Merkel, Almanya’da bugünkü genel seçim sonrası 4’üncü kez Almanya Başbakanı oldu.

Ancak Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik 2013 seçimine kıyasla yüzde 9 oy kaybetti. Oy oranı yüzde 41,5’tan yüzde 32,7’ye geriledi.

Merkel bu durumda Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi ile birlikte üçlü bir koalisyon hükümeti kurmaya yönelecek gibi görünüyor.

Merkel: AfD sonrası bize ‘büyük bir görev’ düştü

Almanya Başbakanı Genel Başkanı Angela Merkel, partisinin seçimden zaferle çıktığının kesinleşmesinin ardından seçmenlere seslendi.

Partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi.

Merkel, yüzde 33’ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak AfD’nin meclise girmesi sonrası kendilerine “büyük bir görev” düştüğünü belirtti.

SPD: Koalisyon yapmayacağız

Ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig ise koalisyon yapmayacaklarını açıkladı.

Muhalefet sıralarına geri döneceklerini söyleyen Schwesig, büyük koalisyona devam etmeyeceklerini belirterek “Bu SPD için çok kötü bir sonuç , ağır bir yenilgi” diye konuştu.

Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz, “Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün olduğunu” söyledi.

AfD: Almanya’yı yabancıların işgal etmesini istemiyoruz

AfD Parti Eş Genel Başkanı Alexander Gauland, Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Gauland, “Farklı kültürlerden yabancıların Almanya’yı işgal etmesini istemediklerini” söyledi.

Parti Eş Genel Başkanı Frauke Petry, ise partisinin meclis grubunda yer almayacağını açıklayarak düzenlenen basın toplantısını terk etti.

Görevine bağımsız milletvekili olarak devam edecek olan Petry,  partisinin özellikle milliyetçilikle ilgili söylemini yumuşatması ve çizgisini daha ılımlı bir hale getirmesi gerektiğini savunuyordu.

Le Pen’den AfD’ye kutlama

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, Almanya için Alternatif (AfD) partiyi yapılan Almanya parlamento seçimlerindeki başarısı için tebrik etti.

Le Pen, Twitter’dan şu paylaşımda bulundu: “Bu tarihi gösteri için müttefik AfD’ye bravo. Avrupa’daki insanların uyanıyor olduğuna dair yeni bir işaret.”


Bu haberde DW Türkçe ve BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Katalanlar yalnız değil: Tüm dünyada insanlar kendilerini yönetmeye hasret - Neal Ascherson
Sonraki Haber
Almanya'da aşırı sağcı AfD karşıtı protestolar: Gözaltılar var