Ana SayfaDünya‘Alternatif plan’ sunulmuştu: Barzani referandum kararını açıkladı

‘Alternatif plan’ sunulmuştu: Barzani referandum kararını açıkladı

HABER MERKEZİ – BM, ABD ve İngiltere’nin sunduğu ‘alternatif planın’ ardından “Planı inceleyip karar vereceğiz” diyen Barzani, bugün yaptığı açıklamada, 25 Eylül’de yapacakları bağımsızlık referandumunu ertelemeyeceklerini duyurdu.

Dün ABD, Birleşmiş Millerler (BM) ve İngiltere’den temsilcilerle görüşen ve ‘daha iyi bir alternatif olması halinde referandumu erteleyebileceklerini’ ifade eden Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gideceklerini açıkladı.

Rudaw’ın haberine göre Duhok’un Amedi ilçesindeki “Evet Mitingi”nde konuşan Barzani, ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler tarafından referandumun ertelenmesine karşılık sunulan alternatif hakkında şunları söyledi:

Şimdiye kadar, referanduma denk bir alternatif bize ulaşmadı. Referandum, bağımsızlığa ulaşmamız için bir araçtır ancak hedef değildir. Amacımız bağımsızlıktır. Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yüzden referandum ertelenmeyecektir.

Destekçilerine, “Dayanın ve hiç kimsenin sözünü dinlemeyin. Referanduma gidiyoruz. Gereği neyse yapacağız ve bedeli neyse ödemeye hazırız” diye seslenen Barzani, “Referanduma meşruiyeti dışarısı değil ancak Kürdistan halkı verecektir” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenleyeceği ‘bağımsızlık referandumu’ öncesinde BM, ABD ve İngiltere, Mesud Barzani’ye alternatif plan sunmuş, Barzani de planı inceleyerek karar vereceklerini açıklamıştı.