Ana SayfaGüncelAnkara’ya gelen Avrupa Konseyi heyetinden Türkiye’ye uyarı

Ankara’ya gelen Avrupa Konseyi heyetinden Türkiye’ye uyarı

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında gerçekleştirilen görüşmeye ifade özgürlüğüyle ilgili yaşanan hak ihlallerinin damga vurduğu ve Avrupa Konseyi heyetinin hükümete AİHS’ye ve AİHM içtihatlarına uyma uyarısının yapıldığı belirtildi.

Avrupa Konseyi (AK) heyeti, 8-9 Eylül’de Ankara’da Adalet Bakanlığı’ndan yetkililerle bir araya geldi.

Görüşmelere damgayı Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını ihlal eden uygulamaları oluşturdu.

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre OHAL Komisyonu ile de toplantı yapan AK heyeti, Türkiye’nin yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirterek, AİHS ve AİHM içtihatlarına uyma uyarısında bulundu.

Görüşmede soruşturma aşamasında tutuklamanın, “makul şüpheye” dayanması gerektiği ve soruşturma aşamasında tutuklamanın ve ifade özgürlüğü konusunda AİHM içtihatları ile tam uyumlu olması gereği vurgulandı.

Toplantının ardından ele alınan başlıklara ilişkin Konsey’den açıklama da geldi.

AYM ve Yargıtay yetkililerinin de görüşmelerde bulunduğu belirtilen o açıklamaya göre, toplantıda şu konular ele alındı:

Türkiye’nin AİHS’nin uygulanmasına yönelik konular ve özellikle de ifade özgürlüğü konusunda AİHM içtihatlarının uygulanması.

Son gelişmelerin Türkiye üzerindeki sonuçları, özellikle de ilgili mevzuatın AİHS ile uyumlu olarak uygulanması.

Savcıların ve birinci derece mahkemelerinin kararlarının AİHS’ye ve Anayasa Mahkemesi’nin içtihadına uyumlu hale getirilmesi.

Tutuklamanın son çare olması ve AİHS’de öngörülen makul şüpheye dayanması gerektiği ve soruşturma aşamasında tutuklamanın ve ifade özgürlüğü konusunda AİHM içtihatları ile tam uyumlu olması gereği.

AK ile Türkiye arasında diyalog ve işbirliğini sürdürmenin önemi.