Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Arkeologların uyarılarına rağmen’ çevreyolu Gürcütepe Höyükleri’nin üzerinden geçirildi

‘Arkeologların uyarılarına rağmen’ çevreyolu Gürcütepe Höyükleri’nin üzerinden geçirildi

HABER MERKEZİ – Bizans Roma ErkenTunç ve Akeramik Neolitik Çağı’ndan kalma tabakaların yer aldığı Gürcütepe Höyükleri’nin üzerinden ‘yol’ geçirildi. Daha önce kamulaştırma sorunundan dolayı tamamlanamayan çevre yolu, arkeologların itirazlarına rağmen sit alanının üstüne yapıldı.

Urfa’ya 4 kilometre mesafede bulunan ve Bizans Roma İlk Tunç ile Akeramik Neolitik Çağı’ndan kalma tabakalara ev sahipliği yapan Gürcütepe’nin büyük bir kısmı yapılan tüm itirazlara rağmen çevre yolu çalışmasının altında kaldı.

Yıllarca kamulaştırma sorunundan dolayı yapımına başlanmayan Akçakale-Mardin arasındaki çevre yolu, arkeolojik kazı alanın üzerinden geçirilerek tamamlandı.

Göbeklitepe’deki kazılara başkanlık yapan Alman Arkeolog Klaus Schmidt, yol çalışmalarının arkeolog gözetiminde yapılmasını istemiş, Urfa Müze Müdürlüğü ve Koruma Kurulu’na çevre yolunun Gürcütepe’deki hangi tepeler arasında geçmesi gerektiğini ifade etmişti.

Mezopotamya Ajansı‘ndan Arjin Dilek Öncel‘in haberine göre, ancak buna rağmen görüş ve öneriler dikkate alınmayarak çevre yolu sit alanının üzerine yapıldı.

Gürcütepe’deki arkeolojik çalışmalar

Gürcütepe höyükler zinciri, 1995 yılında Türk ve Almanlardan oluşan bir ekip tarafından kazılmaya başlanmış, 10 yıl sürmesi planlanan kazılara 1997 yılında son verilmişti.

Gürcütepe’de iki höyükten oluşan höyük zinciri, Urfa’da bir kaynak gölünden çıkan ve günümüzde yoğun sulamadan ötürü kaybolmuş olan dere yatağı boyunca sıralanmaktaydı.

7 ev, orak, çakmaktaşları, mezarlar bulunmuştu

Gürcütepe I ve II höyüklerinde geniş alanlarda yapılan kazılarda, II’de erken neolitiğin geç dönemlerine ait sıkıştırılmış balçık duvarlara sahip evler ortaya çıkarıldı.

Şu ana kadar 7 evin bulunduğu iki yapı evresi tespit edildi, tüm bir orak bulundu ve blok halinde çıkartıldı.

Ahşaptan olması muhtemel sapı günümüze kadar ulaşmayan orağın bir tür ziftle tutturulmuş sekiz çakmaktaşı dilgisi yan yana yay biçiminde dizili olarak bulundu.

Birçok taş kap delicisinin bulunmasından ötürü Gürcütepe I’de bu işle ilgili bir üretim yeri olduğu düşüncesi ağırlık kazandı.

Gürcetepe II’de olduğu gibi Gürcütepe I’de de içinde ölü hediyesi olmayan ve üzeri çatı kiremitleri ile örtülmüş antik döneme ait mezarlar bulunuyor.

Kazılarda çıkarılanların bir kısmı Arkeoloji Müzesi’nde

Gürcütepe II’de yapılan bir derin sondajda, sürpriz bir biçimde buradaki neolitik yerleşimin yalnızca çanak çömleksiz neolitiğin geç dönemi ile sınırlı olduğu anlaşıldı.

Gürcütepe grubunun diğer höyükleri için de geçerli olan bu tarihleme dolayısıyla sondajlarda ele geçirilen malzeme henüz kesin olarak çalışılmamış olmakla beraber tüm höyükleri aynı döneme tarihlemek mümkün.

Yapılan kazılarda ortaya çıkartılan neolitik döneme ait eserlerin büyük bir bölümü şu an Urfa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Previous post
Hindistan'da tren istasyonu çıkışında izdiham: 22 kişi yaşamını yitirdi
Next post
KHK ile ihraç edilen kadınların hikayesi belgesele konu oldu: 'Hakikatin Gücü'