Ana SayfaDünyaAvusturalya’da ‘en yüksek kış sıcaklığı’ 2 derece aşıldı: ‘Az görünen o fark bizim için çok bunaltıcı’

Avusturalya’da ‘en yüksek kış sıcaklığı’ 2 derece aşıldı: ‘Az görünen o fark bizim için çok bunaltıcı’

HABER MERKEZİ – Avustralya’da ortalama sıcaklıkların 2 derece arttığı ve rekor sıcaklık artışı nedeni ile gündelik hayatın dahi etkilenmeye başladığı belirtildi. Bilim insanlara göre ise normal dışı sıcaklık artışının sebebi iklim değişikliği. Bölgede yaşayan Aborijin topluluğundan bir öğretmen ise “33 derece ile 36 derece arasında az görünen o fark bizim için çok bunaltıcı olabiliyor” diyor.

Batı Avustralya’daki Broome’un yaklaşık 190 kilometre güneyindeki Bidyadanga’da yaşayan Aborijin topluluğu için ‘hava her zaman sıcak’tı.

Fakat İklim Konseyi raporuna göre özellikle bu kış, durum gündelik hayatlarına etkiyecek kadar değişti, 2017’de Avustralya’da kayıtlara geçen en yüksek sıcaklıklar kaydedildi.

Guardian’ın haberine göre başkent Sidney de dahil olmak üzere 72 il ve ilçede ‘en yüksek sıcaklık’ rekoru kırılırken 2009’da ölçülen ‘en yüksek kış sıcaklığı’ 2 derece ile aşıldı.

‘Az görünen o fark bizim için çok bunaltıcı’

Bu 72 yerden biri olan ve 27 Temmuz’da 36.3 derece ile rekor sıcaklığı gören Bidyadanga’daki Aborijin topluluğundan bir öğretmen olan Shaun Burgess’e göre ise bu durum artık gündelik hayatlarını etkiliyor:

Burası çöl, her zaman sıcak. Fakat 33 derece ile 36 derece arasında az görünen o fark bizim için çok bunaltıcı olabiliyor. Çocuklarla kamp yapmak ya da balık tutmak gibi aktiviteleri gerçekleştirmek gerçekten çok zorlaştı, önceki yıllarda sürekli yapardık. Zihnimizi boşaltmak, rahatlamak artık çok daha zor.

Bu yüzyıl içerisinde Avustralya’nın 10 kez ‘en yüksek sıcaklık rekoru’nu kırdığı, Haziran ve Temmuz arasında 260’tan fazla nehirde debi azalması gerçekleştiği belirtilen İklim Konseyi raporuna göre ise ‘bunaltıcı sıcaklarda rahatlama’ seçenekleri daha da azalacak.

‘İnsan etkisi aşırı hava şartlarının gerçekleşme ihtimalini 60 kat artırıyor’

Daha önceki raporlara göre bu yıl Avustralya’nın en sıcak beşinci kışı olurken 2002’den bu yana geçen en kurak kış oldu.

Sıcak ve kuru hava yangınların artışını da beraberinde getirdi, tarım ve ekonomi sektörlerini de kötü yönde etkiledi.

Melbourne Üniversite’sinde İklim Çalışmaları araştırmaları yapan Andrew King’in çalışmalarına dayandırılan raporda, ‘kışın geçirilen kurak dönemler daha uzun sürüyor, daha çok ve daha yoğun yaşanıyor’ denildi.

Bilgisayarda insan etkisi olmadan iklim değişikliğinin nasıl değişeceğine dair similasyonlar yapılan çalışma sonrası açıklanan rapora göre “Bu değişikliklerin sebebi iklim değişikliği’ ve ‘insan etkisi aşırı hava şartlarının gerçekleşme ihtimalini 60 kat artırıyor, eğer küresel sıcaklık yükselmeye devam ederse bu problemler de artacak.”


Karınca Dış Haberler