Ana SayfaDünyaAzerbaycan’da LGBTİ’lere yönelik baskı artıyor: Onlarca kişi gözaltına alındı

Azerbaycan’da LGBTİ’lere yönelik baskı artıyor: Onlarca kişi gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – LGBTİ’lere yönelik hak ihlallerinin yaşandığı Azerbaycan’da, translara ve eşcinsellere uygulanan baskılar son on günde artış gösterdi. Gözaltına alınan onlarca trans ve eşcinselin yasal savuculuğunu yürüten avukat Samed Rahimli, “Bu seferki baskıların ve gözaltıların daha büyük ve sistematik olduğunu” ifade ediyor.

ILGA Avrupa Gökkuşağı endeksine göre Azerbaycan, 49 Avrupa ülkesinde eşcinsellerin yaşaması için en kötü ülke olarak göze çarpıyor ve bu yakın bir zamanda değişeceğe benzemiyor.

The Guardian’da yer alan habere göre ülkede LGBTİ’lere yönelik baskı son on günde artış gösterdi, onlarca trans ve eşcinsel gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların yasal savunuculuğunu yürüten avukat Samed Rahimli, son dönemde yaşanan baskıları şöyle anlattı:

Daha önce de LGBTİ’lere yönelik baskı vardı; ancak bu seferki çok daha büyük ve sistematik baskılarla yapılıyor.

Rahimli’nin aktardığına göre, LGBTİ’lerden para cezası alan veya 20 günlük hapis cezası verilen 60 vaka var.

Gözaltına alınan bir kişi ise ‘polis merkezinde dövüldüğünü ardından ceza ödeyerek serbest bırakıldığını ve şimdi de saklanmak zorunda olduğunu’ ifade ediyor.

Ancak Azerbaycan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Eskhan Zakhidov’a göre yapılan bu baskınlar ve gözaltılar ‘cinsel azınlıklara’ yönelik değil.

Zakhidov, “Gözaltına alınanların çevresindeki insanlara saygısızlıkta bulunduğunu ve çevresindeki vatandaşları davranışlarıyla rahatsızlık ettiğini” söylüyor.

Fakat saygısızlıkta bulunduğunu ve rahatsızlık verdiğini söylediği kişilerin tam olarak ne yaptığına ilişkin hiçbir detay vermiyor.

Bakü’de yapılan baskınlara neyin yol açtığı veya otoritelerin amacı ise halen bilinmiyor.

Azerbaycan’da ayrımcılık

Homofobik saldırıların ve öne çıkan halk figürlerinin ayrımcı konuşmalarının sayısına göre belirlenen Rainbow Index’e göre, Azerbaycan eşcinsellerin yaşaması için Avrupa’daki en kötü ülke.

Daha 3 yıl önce Azerbaycanlı eşcinsel hakları aktivisti Isa Şakhmarlı intihar etmiş, intihar notuna “Bu dünya benim renklerimi kaldıramıyor” yazmıştı.

Hak örgütleri ise 2003 yılında babasından görevi devralan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i uzun zamandır eleştiriyor. Ancak ülkenin petrol zenginliği ve lobi faaliyetleri, uluslararası eleştiri seslerinin çoğu zaman kısılmasına yol açıyor.


Karınca Dış Haberler