Ana SayfaGüncel‘Barış anlaşması’ndan bu yana dokuz eski FARC mensubu öldürüldü

‘Barış anlaşması’ndan bu yana dokuz eski FARC mensubu öldürüldü

HABER MERKEZİ – Kolombiya’da yarım asırlık mücadelenin ardından sivil hayata geçiş yaparak siyasi bir parti kuran FARC’ın eski üyesi bir topluluk lideri daha öldürüldü. Böylece Kasım’da imzalanan barış anlaşmasından bu yana öldürülen eski FARC mensubu sayısı dokuza yükseldi.

Kolombiya’da yarım asırlık mücadelenin ardından sivil ve siyaset hayatına geçiş yapan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), 2018 yılında düzenlenecek seçimlere katılacağını “Halkın Alternatif Devrimci Gücü” ismi ile katılacağını duyurmuştu.

Dün eski FARC gerilla lideri Timochenko, ‘siyasi partinin lideri olmak konusunda şüpheleri olduğunu, onu hayal kırıklığına uğratan gelişmeler yaşandığını’ belirtmişti.

Barış anlaşmasından bu yana 9 eski FARC’lı öldürüldü

FARC’ın tamamen silahsızlanması ve mal varlıklarını da Birleşik Milletler (BM) gözetiminde Kolombiya hükümetine teslim etmesinin ardından, Caquieta’nın güneyindeki San Vicente del Caguan kasabasında Maicol Guevara isimli bir topluluk liderinin daha öldürüldüğü belirtildi.

Telesur’un haberine göre Kasım’da imzalanan barış anlaşmasının ardından silahsızlanma sürecine destek verdiği bilinen Guevera, anlaşma sonrası öldürülen dokuzuncu eski FARC’lı oldu.

Çevre ve hak savunucuları eski FARC mensuplarının öldürmesinin barış süreci önünde önemli bir risk oluşturduğunu vurgulayarak ‘hükümetin bu insanların güvenliği ile ilgili daha fazla sorumluluk alması gerektiğini’ söyledi.

Ne olmuştu?

Kasım’da 52 yıllık mücadelenin ardından imzalanan barış anlaşmasından bu yana sivil hayata geçiş yapan 8 eski FARC’lı ve 10 yakınları öldürüldü.

2017’nin başından beri öldürülen toplam topluluk lideri sayısı ise 56’ya yükseldi.

 

Previous post
Kılıçdaroğlu’ndan avukatının gözaltına alınmasına ilk tepki: Akıl tutulması
Next post
Bariyerlerle çevrilen Turan Emeksiz anıtının kaldırılmasından endişe ediliyor