Ana SayfaEkonomi‘Batı’da yumurta sektörü zor durumda’ diyen Bakana göre Türkiye’de ‘zehirli’ yumurtalara rastlanmadı

‘Batı’da yumurta sektörü zor durumda’ diyen Bakana göre Türkiye’de ‘zehirli’ yumurtalara rastlanmadı

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü tarafından “orta derece tehlikeli” olarak tanımlanan fipronil maddesinin bulunduğu yumurtalara Türkiye’de de rastlandığı iddialarını kabul etmeyen ıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Şu ana kadar yapmış olduğumuz araştırmalarda herhangi bir fipronil maddesine rastlanmadı” dedi. Fakıbaba, durumun ekonomik olduğunu belirterek “Batı’da yumurta sektörünün zor durumda” olduğunu savundu.

Avrupa’da tepkilere yol açan ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Hollanda ve Belçika’dan yayılan ‘zehirli’ yumurtaların Türkiye dahil olmak üzere dünyada toplam 40 ülkede tespit edildiği AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru tarafından açıklanmıştı.

Gündeme gelen konuya ilişkin Türkiye’den ilk açıklama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan geldi.

Ankara Tarımsal Sulama Çalıştayı’nın ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Fakıbaba, ‘bir hekim olarak’ konuşuyorum dedi ve “şu ana kadar fipronilli yumurta tespit olayı olmamıştır”  ifadesini kullandı.

Bakan, sözlerine şöyle devam etti:

Tabii Batı’da yumurta sektörü zor durumda, bu sektöre sürülen leke gibi sanki Türkiye’yi de içine katarak ekonomik olarak vurmaya çalışıyorlar gibi geliyor bana. Biz, kontrolümüzü elden bırakmıyoruz.

Türkiye’nin ihraç ettiği yumurtalarda da sıkıntı olmadığını söyleyen Fakıbaba, sözlerini şöyle tamamladı:

İthal ettiğimiz yumurtalar da damızlık yumurta; civciv üretiyoruz. Civcivden sonra yumurta elde ediyoruz. Bunlar da devamlı bizim kontrolümüz altında. Şu ana kadar yapmış olduğumuz araştırmalarda herhangi bir fipronil maddesine rastlanmadı. Bir hekim olarak ciddi ve samimiyim, Allah korusun bir şey olmuş olsa en başta ben açıklarım ve vatandaşlara uyarıda bulunurum. İnşallah gelmeyecektir. Bana ulaşan bir bilgi yoktur.

Fipronil nedir?

Kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak olan fipronil maddesi; hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı.

Ancak hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini “orta derecede tehlikeli” olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.

‘Kriz’ nasıl başladı?

Soruşturma ekipleri şimdiye dek bazı tavuk çiftliklerinde kümes temizliği için kullanılan zehirli böcek ilacının yumurtalara da geçtiğini tespit etmişti.

Milyonlarca yumurta raflardan geri çekilip imha edilmiş; daha sonra Fransa, Britanya ve komşu ülkeler aracılığıyla birçok AB ülkesine yayıldığı tespit edilen yumurtalar da geri çekilmişti.

AB nezdinde başlatılan soruşturmalarda Belçikalı yetkililerin içine fipronil maddesi karışan yumurtalardan haberdar oldukları ortaya çıkmış ve bu ülke ile Hollanda’da sürdürülen operasyonlarda bazı çiftlikler basılmış ve sorumlu olduğu düşünülen kişiler gözaltına alınmıştı.

Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt 8 Ağustos’ta, zararlı böcekle mücadelede kullanılan zehrin yumurtalara ‘kasıtlı’ olarak bulaştırılmış olabileceğini söylemişti.

AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru da 5 Eylül’de yaptığı açıklamada “Bugüne kadar 28 üyeli AB’nin 24’ünde, içinde fipronil maddesi bulunan yumurta tespit ettiklerini, sadece Portekiz, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Hırvatistan’ın bu yumurtalardan etkilenmediğini” açıklamıştı.

Paduraru, AB üyesi olmayan ve aralarında Türkiye, ABD, Rusya ve Güney Afrika’nın da olduğu 16 ülkede daha bu tip yumurtalara rastlandığını belirtmişti.