Ana SayfaGüncelBaykal’dan referandum yorumu: Ne askeri yöntem ne de ‘asarız keseriz’ çare

Baykal’dan referandum yorumu: Ne askeri yöntem ne de ‘asarız keseriz’ çare

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumuna ilişkin konuşan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, hükümetin dillendirdiği “askeri seçeneğin” çare olmayacağını belirterek, “Ne askeri yöntem, ne ‘Asarız, keseriz’ çare olur. Yapılması gereken bölgedeki yaşayan toplumların kendi aralarında ciddi bir diyalog ve anlayışı, birliğini geliştirmektir” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumuna ilişkin CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’dan da bir değerlendirme geldi.

Hükümetin yaptırım adı altında dillendirdiği “askeri” seçeneğin çözüm olmayacağını belirten Baykal, yapılması gerekenin “bölgedeki yaşayan toplumların kendi aralarında ciddi bir diyalog ve anlayışı, birliğini geliştirmektir” olduğunu söyledi.

İzmir’deki Adnan Menderes Havalimanı’nda gazetecilere konuşan Baykal’ın açıklamaları şöyle:

Bölgede yaşayan toplumların kendi özlemleri de var.Dilekleri var. Yaşama geçirmek istiyorlar. Özlemlerin ötesinde arka plan var. Bunu anlamak lazım. Büyük başka plan var. O plana alet olmadan, bölgenin dengesini göz önünde bulundurarak bölge ülkeleriyle uyumlu ve işbirliği içinde yaklaşmaktan başka çare yoktur. Ne askeri yöntemle, ‘Asarız, keseriz’ çare olur, ne de sürece teslim olmak bana da bir şeyler düşer deyip beklenmelidir. Yapılması gereken bölgedeki yaşayan toplumların kendi aralarında ciddi bir diyalog ve anlayışı, birliğini geliştirmektir. Nüfus yapısını değiştirmekten vazgeçmektedir. İşbirliğinin temel şartı, bazı bölgelerdeki nüfusu oldu bittilerle büyük devletlerin desteklerinden güç alıp, etnik temizlemekten uzak durulması lazım. Bu konuda anlayış birliğine girdikten sonra herkesin özlemleri, istekleri, benzer talepleriyle uyum içinde bölgeyi sarsmadan çözüm bulunabilir.

Previous post
Resmi sonuçların ardından HDP’den referandum açıklaması
Next post
TDK Türkçeleştirdi: Doğal gaz ‘yer gazı’, petrol ‘yer yağı’ oldu