Ana SayfaGüncelBehiç Ak’ın kaleminden tekdüzeliğe masalsı karşı çıkış: ‘Bulutlara Şiir Yazan Çocuk’

Behiç Ak’ın kaleminden tekdüzeliğe masalsı karşı çıkış: ‘Bulutlara Şiir Yazan Çocuk’

HABER MERKEZİ – Behiç Ak’ın son çocuk kitabı ‘Bulutlara Şiir Yazan Çocuk’ Günışığı Kitaplığı etiketiyle raflarda yerini aldı. Ak, kitapta tektipleşmeye masal ve hayaller yordamıyla karşı çıkıyor.

Çocuk ve gençlik edebiyatının ödüllü ismi yazar ve karikatürist Behiç Ak’ın kaleme aldığı son çocuk kitabı ‘Bulutlara Şiir Yazan Çocuk’, yayımlandı.

Günışığı Kitaplığı etiketiyle raflardaki yerini alan kitap, ‘tektip çocuk’ yaratma kaygısını renkli ve birbirinden özgün karakterlerle karşı duruyor.

Kitapta, içekapanık Sevgican karakterinin yazdığı şiirleri sosyal medyada paylaşması üzerine gelişen olaylara tanık oluyoruz.

“Kuyrukları harf ve rakamlardan oluşan uçurtmalar tasarlayalım, gökyüzüne salalım. Bulutların üstünde cümleler kuralım” diyor bulutlara tutkun olan Sevgican.

Yağmurda ıslanmayı çok seven Sevgican’ın paylaştığı şiirler bir süre sonra arkadaşlarının olduğu kadar ailesinin de ilgisini çeker.

Yazar Ak, ‘Bulutlara Şiir Yazan Çocuk’ da yine modern dünyanın ve sosyal medyanın tekdüzeliğini, sıkıcılığını mavi bulutlarla dağıtıyor.

Masal ve hayallerle yoğrulan roman okuyucuyu dünyanın grisinden bir süreliğine de olsa uzaklaştırıyor.

Kitaptan

“Ne işin var burada?” diye sormuşlar arapbülbülüne,

“Savaştan kaçtım” demiş.

“Sadece barışta yaşayabiliyorum ben.

Tıpkı filler,

Güvercinler,

Serçeler,

Kelebekler,

Karıncalar,

Zürafalar,

Ya da…

İnsanlar gibi.”

Konu Özeti:

Sevgican, bulutlarla haşır neşir, yağmur altında ıslanmayı seven, biraz içekapanık bir çocuktur. Ne Batu kadar zeki, ne de Erol kadar yaratıcı olduğunu düşünür… Artık kimse mektup yazmadığı için, çantasında sadece öteberi taşıyan postacı, Sevgican’ın aklına harika bir fikir getirir! Ama başkası bunu çoktan akıl etmiştir bile. Canı sıkılan Sevgican, şiirler yazıp sosyal medyada paylaşmaya başlar. Şiirleri, arkadaşlarını olduğu kadar ailesini de etkileyecek kadar ilgi görür…

Behiç Ak hakkında

Samsun’da doğan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den bu yana Cumhuriyet gazetesinde çizdiği bant karikatürlerin yanı sıra tiyatro oyunu yazarlığıyla da tanındı.

Karikatürleri yurtdışında sergilendi. Ayrılık ve Bina’nın yanı sıra Avrupa ülkelerinde sahnelenen Fay Hattı ve Tek Kişilik Şehir adlı oyunları geniş ilgi gördü. Belgesel film alanındaki çalışmasıyla ödül alan sanatçı, çocuk kitapları yazıp çizmeye yoğunlaştı.

Toplumsal eleştiriye dayalı dizisi “Gülümseten Öyküler”le her yaştan okurun büyük ilgisini topladı. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan renkli öykü kitabı Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çince’ye çevrildi (2014). Bilyeler gibi, ilgi gören resimli çocuk kitabı Gökdelene Giren Bulut da Günışığı Kitaplığı tarafından yenilendi (2017).

Benim Bir Karışım, Ben Ne Zaman Doğdum? gibi, küçükler için felsefeye giriş niteliğindeki “Tombiş Kitaplar” dizisini sürdüren Behiç Ak, otuz yıllık karikatür birikiminden bir seçkiyi Karikatür Kitabı adı altında topladı. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazanan sanatçının son çocuk romanı, Çatıdaki Gezegen (2016).

Previous post
'Erdoğan'ın çağrısı da yeterli olmadı': Türkiye AVM çöplüğüne mi dönüyor?
Next post
'Kendim ve Çevrem için Bisikletim': Ekoloji dostu Sudanlı kadınlar görünürlük için pedallıyor