Ana SayfaGüncel‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyen Erdoğan: Petrolün vanası da bizde

‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyen Erdoğan: Petrolün vanası da bizde

HABER MERKEZİ – İstanbul’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki ‘bağımsızlık referandumunu’ tanımayacaklarını vurgulayarak, “Bir gece ansızın gelebiliriz” dedi. Erdoğan, “Bundan sonra bakalım petrolü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye satacaklar? Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti” sözleriyle Barzani yönetimine seslendi. Erdoğan ayrıca Myanmar’da yaşananlara da değinerek, “Orada Budist terörü var. Yogayla mogayla bu işi geçiştiremezsiniz ortada bir vaka var” diye konuştu.

İstanbul’da, Uluslararası Ombudsmanlık Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Bağımsız Kürdistan’ referandumu

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki referandumu ‘fırsatçılık’ olarak niteleyen Erdoğan, “Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında, 350 kilometre, yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez” dedi.

Referandumun sonucunu ‘yok hükmünde kabul edeceklerini’ vurgulayan Erdoğan, “Siyasi olarak ekonomik olarak ticari olarak güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz atacağız” diye konuştu.

Sınırda günlerdir süren askeri tatbikata işaret ederek, “Silopi’de boşuna şu anda Silahlı Kuvvetler orada gerekli adımları atmadı” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Taviz yok. Şu anda İran, aynı durumda. Aynı zamanda Hava Kuvvetlerimiz aynı durumda ve sınırlarda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içerisinde diğer tedbirleri de hemen açıklayacağız ve o adımlar da atılacak. Artık giriş-çıkış, bunlar da kapatılacak. Farklı tedbirlerimiz var, ayrı. Onları da ayrıca devreye sokacağız ve bütün bunlarla birlikte bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi, bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye satacak? Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti.

Devlet yöneten bütün bunları A’dan Z’ye düşünmek durumunda. Şimdi bizler duygusal kararlar almadık. Kararı İsrail’den başka destekleyen bir başka ülke yok.

Daha önce sarf ettiği ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözlerini de yineleyen Erdoğan, bunu ‘Fırat Kalkanı’ ile Suriye’de uyguladıklarını belirterek, “Gerektiğinde Irak’ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız” dedi.

Türkiye’nin AB üyelik süreci

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, ”AB ile Türkiye arasında artık bir tiyatro oyununa dönen bu mücadelede havlu atan taraf biz olmayacağız. Bunu tüm dünyaya ilan etmesi gereken taraf AB’dir. Onlar kararı versin biz kararı veririz. Biz bu kararı duyana kadar sabırla bekleyeceğiz” dedi.

Myanmar

Erdoğan ayrıca Myanmar’daki gelişmelere dair de konuştu. Orada ‘Budist terörü’ olduğunu söyleyen Erdoğan, “Yogayla mogayla bu işi geçiştiremezsiniz ortada bir vaka var” dedi: