Ana SayfaGüncelBitmeyen ırkçılık: Dün Rum’un bugün Kürt’ün mezarına saldırı

Bitmeyen ırkçılık: Dün Rum’un bugün Kürt’ün mezarına saldırı

HABER MERKEZİ – Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yönelik saldırı, bundan 62 yıl önce 6-7 Eylül Pogromu’nda yaşananları anımsatıyor. Gazeteci Serdar Korucu tarafından kaleme alınan yazıda, bugün Hatun Tuğluk’un cenazesine “Burası Kürt mezarlığı değil, “Burası Ermeni mezarlığı değil” diye saldıran ve cenazeyi gömüldüğü yerden çıkarttıran ırkçılığın 6-7 Eylül’de Rum mezarlıklarına da aynısını yaptığı tanık anlatımları üzerinden aktarılıyor. Korucu’nun yazısında, o dönem mezarlardan çıkartılan kafataslarına top muamelesi yapıldığı ve kafataslarıyla Rum futbolcu Lefter Küçükandonyadis’i alaya almak için “Lefter Gol, Gol, Gol!” denilerek ‘maç oynandığı’ aktarılıyor.

Gazeteci Serdar Korucu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu eş genel başkan yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenaze törenine düzenlenen ırkçı saldırının benzerlerinin 6-7 Eylül Pogromu’nda da yaşandığına dair bir yazı kaleme aldı.

Korucu, bianet için kaleme aldığı “Tuğluk’un Cenazesine Saldırı, 6-7 Eylül’de Şişli Mezarlığı’nda Yaşananları Anımsatıyor” başlıklı yazısında, 1955 yılının 6-7 Eylül’ünde yaşanan pogrom konusunda, başta Rumlar olmak üzere Hristiyanların ve Yahudilerin sahibi olduğu Beyoğlu’ndaki ticarethanelere yönelik saldırılar öne çıksa da, yıkımın en büyük olduğu yerler arasında Rum mezarlıkları olduğuna dikkat çekiyor.

“Henüz defnedilen ölüler parçalandı”

Patrikhane raporları ile tanıklıklar üzerinden o dönem yaşananları aktaran Korucu, Ekümenik Patrikhane içinde Sen Sinod Meclisi’nin 6-7 Eylül raporuna yansıyan şu ifadeleri paylaşıyor:

Patrikhanedekiler de dahil olmak üzere ölülerin mezarları açılmış, henüz defnedilen ölüler parçalanmıştır. Ölülerin kemikleri istirahatgahlarından çıkarılarak etrafa atılmış ve ateşe verilmiştir.

Korucu, mezarlıklara yönelik saldırıların TBMM’nin gündemine de geldiğini hatırlatarak, dönemin Demokrat Parti Milletvekili Aleksandros Hacopulos’un şu ifadelerini aktarıyor:

Sayın arkadaşlar, mezarlar açılmış, mukaddes ruhanilerimizin, anne ve babalarımızın kemikleri çıkarılmış ve cesetler bıçaklanmış ve yakılmıştır. Arkadaşlar bu mübalâğa değildir. Hakikat ve vukuatın küçük bir cüz’ünün ifadesidir.

Yazıda, adı saklı bir Rum erkeğin tanıklığı ise şöyle paylaşılıyor:

Yeni gömülmüş bir kişi, Şişli’deki mezarından çıkarıldı ve karnına mızrağın ucuna takılmış Türk bayrağı saplandı. Bütün mezarlardan kemikler toplandı ve bir kenara yığılarak yakılmak istendi.

“Mezarlardan çıkardıkları kafataslarına top muamelesi yapıp maç oynadılar”

Ekümenik Patrikhane’nin o dönem fotoğrafçısı olan ve saldırıları fotoğraflayan Dimitrios Kalumenos’un o dönem karşılaştığı manzarayı tasviri ise yazıda şöyle yer alıyor:

İliaskos’un yakın zamanda gömülmüş olan cesedi mezarı dışına çekilip tabutundan çıkarılıp yere fırlatılmış ve günahkâr bir el tarafından tekrar tekrar kamayla bıçaklanmış. Gören biri mezarlığın vahşi ve yırtıcı bir hayvan sürüsünün saldırısına uğradığını zanneder

Başka mezarları da kazdılar, kemikleri çıkardılar ve kafataslarına top muamelesi yapıp tekmeleyerek Türk futbolunun ilerlemesi ve gelişmesine önemli katkı sağlayan ünlü Rum futbolcu Lefter Küçükandonyadis’i alaya almak için ‘Lefter Gol, Gol, Gol!’ diye bağırdılar!

Ne olmuştu?

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski parlamenter Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk Ankara’da yaşamını yitirmişti.

Ankara Batıkent’te bulunan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’nde yapılan törenden sonra Hatun Tuğluk’un cenazesi defnedilmek üzere Gölbaşı’na bağlı İncek Mahallesi’nde bulunan mezarlığa getirilmişti.

Cenaze törenine Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk izin ile katılırken, törene ırkçı bir grup saldırı düzenlenmişti.

Irkçı grup ilkin defin işlemi sırasında cenazesini defnetmeye çalışanlara sözlü saldırıda bulunmuş, “Burası Kürt mezarlığı değil”, “Alevi mezarlığı değil”, “Ermeni mezarlığı değil” demişti.

“Bu mezara biz neler yapacağız” diyen ırkçı grubun cenaze defnedildikten sonra sayıları kalabalıklaşırken, grup cenazeye katılanlara taş ve sopalarla fiziki saldırıda bulunmuştu.

Tuğluk’un ailesi ise alanda polis bulunmasına rağmen devam eden saldırı karşısında Hatun Tuğluk’un cenazesinin saldırıya uğramaması için cenazeyi defnedildiği mezarlıktan çıkartarak tekrardan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’ne götürmüştü.

Gece yarısından sonra Ankara’dan çıkartılan cenaze sonraki gün Dersim’de defnedilmişti.

Saldırının ardından Ankara Valisi yaptığı açıklamada olayı ‘sataşma’ olarak nitelemiş, HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise saldırının planlı, organize bir saldırı olduğunu söyleyerek Ankara Valisi’nin yaptığı ‘sataşma’ açıklamasına tepki göstermişti.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise saldırıyı kınamış ancak cenazenin mezardan çıkartılmasından aileyi sorumlu tutmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Londra metrosunda patlama: En az 18 yaralı
Sonraki Haber
‘Nefreti uzak tutmak istiyoruz’: Antisemitist ifadeler Facebook'a özellik kapattırdı