Ana SayfaDünyaBM: Esad rejimi 80’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Han Şeyhun’da sarin gazı kullandı

BM: Esad rejimi 80’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Han Şeyhun’da sarin gazı kullandı

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, resmi olarak Esad rejiminin nisan ayında Suriye’nin Han Şeyhun kasabasında sarin gazı kullanarak 80’den fazla kişinin ölümüne yol açmakla suçladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, 4 Nisan tarihinde Suriye’nin İdlib kentine bağlı Han Seyhun kasabasında 80’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 200’den fazla yaralanmanın gerçekleştiği saldırıya ilişkin raporunu açıkladı.

BM açıkladığı raporunda, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimindeki rejimi Han Seyhun’da gerçekleşen saldırıda sarin gazı kullanmakla suçladı.

Sputnik’in haberine göre raporda, şu ifadelere yer verildi:

Hükümet güçleri muhaliflerin elindeki bölgelerde kimyasal silahların kullanımı da dahil olmak üzere sivilleri kasıtlı olarak hedef almayı sürdürdü. Kuzey Hama ve Güney İdlib’deki hava saldırısı operasyonlarının parçası olarak 4 Nisan’da Suriye hava kuvvetleri Han Seyhun’da sarin gazı kullandı. Çoğu kadın ve çocuk 80’den fazla kişi öldürüldü.

Açıklanan raporda, Suriye’de bugüne kadar gerçekleşen 33 kimyasal saldırının kayıt altına alındığı da belirtildi.

Bunlardan 27 ‘sinden Esad rejiminin sorumlu olduğu, geri kalan 6’sının ise failinin tespit edilemediği ifade edildi.

BM araştırmacılarının raporu hazırlarken, 43 görgü tanığı ile görüştüğü, uydu fotoğrafları ve bomba kalıntılarının fotoğraflarından faydalandığı açıklandı.