Ana SayfaDünyaBM’den ateşkesi reddeden Myanmar’a çağrı: ‘Yapılan etnik temizlik, operasyonu durdurun’

BM’den ateşkesi reddeden Myanmar’a çağrı: ‘Yapılan etnik temizlik, operasyonu durdurun’

HABER MERKEZİ – Myanmar, Arakan Rohingya Kurtulu Ordusu’nun tek taraflı ilan ettiği ateşkesi reddettiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler insan hakları yetkilisi Zeid Ra‘ad al-Hussein ise Myanmar hükümetine askeri operasyonların sona erdirilmesi çağrısında bulunarak, yaşananların “etnik temizliğik örneği” olduğunu kaydetti.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) ise Arakan’daki “insani kriz” nedeniyle Pazar günü bir aylık tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

Ateşkesin Pazar gününden itibaren başlayacağını belirten ARSA, Myanmar ordusundan da silah bırakmasını ve insani yardım kuruluşlarından faaliyetlerine devam etmelerini talep etmişti.

Ancak Myanmar hükümeti, ARSA tarafından ilan edilen tek taraflı ateşkesi reddetti.

Reuters‘ta yer alan habere göre Myanmar’ın de facto lideri Aung San Suu Kyi’nin sözcüsü Zaw Htay, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada hükümetin “teröristlerle” müzakere etmeyeceğini kaydetti.

“Etnik temizlik örneği”

Çözümsüzlük sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları yetkilisi Zeid Ra‘ad al-Hussein, Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı konuşmada Myanmar’da yaşananlara değindi.

“Durumun etnik temizlik örneği olduğunu” kaydeden Zeid, Myanmar hükümetine şu çağrıda bulundu:

Myanmar hükümetine; acımasız askeri operasyonun sona erdirilmesi, tüm ihlallerin sorumluluğunun alınması ve Rohingya toplumuna karşı şiddetli ayrımcılığın tersine çevrilmesi için çağrıda bulunuyorum.

300 bin Arakanlı evlerini terk etti

Yaşanan şiddetten ötürü şu ana kadar yaklaşık 300 bin Arakanlı Müslüman’ın evlerini terk ederek Bangladeş’e geçmiş durumda.


Karınca Dış Haberler